Social

Cu 100 USD iti poti afla stramosii

Cu ajutorul analizei ADN-ului, cercetatorii pot stabili ce traseu au parcurs stramosii fiecaruia dintre noi. Costa 100 de dolari plus taxe postale si un click aici


Cum au ajuns oamenii sa populeze lumea? De foarte multa vreme paleoantropologii si arheologii au incercat sa afle raspunsul la acesta intrebare in singurele indicii pe care le-au putut gasi - ramasitele disparate ale stramosilor nostri indepartati.

Totusi, oasele si artefactele stravechi nu puteau spune decat o poveste fragmentara. In prezent, geneticienii au descoperit dosare complete ale migratiilor preistorice, scrise adanc in genele noastre. Mutatiile anumitor componente ale ADN-ului uman s-au acumulat in secvente precum straturile vizibile intr-o falie geologica sau intr-un sit arheologic .
Prin compararea acestor secvente intre populatiile globului si apoi prin transpunerea rezultatelor pe o harta, oamenii de stiinta au dezvaluit schita in mare a traseelor parcurse de migratiile umane timpurii - amprentele genetice lasate de stramosii nostri in timp ce s-au aventurat afara din Africa pentru a coloniza lumea. Au fost trasate astfel sageti lungi, intersectate, fiecare dintre ele marcand trecerea unei linii genetice distincte.

Imbratisand liniile de coasta, marginind deserturile si mergand in deriva prin zone de campie, acesti oameni rataceau in fluxuri si refluxuri sezoniere, generatie dupa generatie, urmand ritmurile vanatului si culesului.

Progresele pareau imperceptibile la scara unei generatii, dar la capatul a 50.000 de ani, oamenii au ocupat toate continentele locuibile ale Pamantului. In drumul lor spre acestea, au dat nastere mai multor populatii diverse, care pot fi intalnite astazi in toata lumea. Aceasta odisee fascinanta face obiectul unui amplu material publicat in numarul din luna martie al revistei National Geographic, recent aparut pe piata.
(continuarea in
Evenimentul Zilei )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea