Social

CSM, contra la Monica Macovei

Consiliul Superior al Magistraturii s-a opus ieri incercarii ministrului Justitiei, Monica Macovei, de a bloca temporar promovarea judecatorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru ca numirea acestora sa se faca pe baza unor criterii , si nu arbitrar.

La Inalta Curte de Casatie si Justitie sint in prezent sase posturi vacante , pentru care s-au inscris 33 de candidati din toata tara. La sfirsitul saptaminii trecute, ministrul Monica Macovei a solicitat membrilor CSM sa suspende numirile la ICCJ pentru a stabili mai intii o serie de criterii clare si obiective pe baza carora sa fie alesi cei care vor fi pe viitor judecatori supremi. Astfel de criterii nu au existat niciodata. Pina in toamna lui 2004, nici un judecator nu putea sa acceada la Inalta Curte decit daca era recomandat de ministrul Justitiei. Rolul CSM era mai mult formal si consta intr-o intervievare sumara a fiecarui candidat. In septembrie 2004 a fost eliminat rolul ministrului din acest proces, fiind considerat o imixtiune a politicului in Justitie. De atunci, CSM a luat in considerare toate candidaturile pentru Inalta Curte, dar nu a facut nici un efort pentru a schimba procedurile de selectare a judecatorilor supremi, promovarea acestora fiind facuta pe baza acelorasi interviuri sumare. Asa s-a ajuns ca ieri, pentru cele sase posturi de judecator la Instanta Suprema , toti cei 33 de candidati indeplineau conditiile formale de vechime si experienta, dar nu stiau dupa ce criterii vor fi desemnati cistigatorii.

Cele sase pentru Suprema

Membrii CSM au recunoscut ca lipsa unor criterii bine stabilite, pe baza carora sint numiti judecatorii, este intr-adevar o problema, dar au considerat ca totusi nu este un motiv pentru a suspenda procedurile de numire. Nu putem schimba regulile in timpul jocului, au sustinut ei, avind in vedere ca cei 33 de candidati asteptau in anticamera pentru interviu. Cu un vot de 15 la 2 si o abtinere, membrii CSM au votat impotriva solicitarii ministrului. In urma audierilor, au fost selectati: Camelia Bratu (Curtea de Apel Bacau), Carmen Ianosi (CA Brasov), Joita Preda (CA Ploiesti) si Nina Grigoras , Constmarie Sandulescu si Romanita Vrinceanu (toti de la Curtea de Apel Bucuresti).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea