Social

Directorul Operei din Viena, Ioan Holender, considera ca Vestul are o vina istorica fata de Romania si alte tari din Est abandonate comunismului, o vina pe care nu si-o ispaseste cum se cuvine.

Vestul are o datorie istorica fata de Estul Europei, spune Holender, directorul Operei de Stat din Viena, originar din Timisoara, intr-un interviu acordat 2ui austriac Kurier. O datorie pentru ca Vestul a abandonat Romania si celelalte state est-europene sistemului comunist, pentru ca, pina la urma, aici in Vest toti am trait mai bine, iar ceilalti mai rau. Am fost si noi profitori. Dar ce facem noi in Vest cu aceasta vina istorica? Stam cu un cronometru in mina si ne uitam: mai repede, mai repede. Trebuie sa fiti mai harnici ca sa puteti intra. Acest lucru mi se pare nedrept si infam, spune Holender.

Americanii au nevoie de noi

In tranzitia romaneasca exista si un revers al medaliei, considera Holender clasa parvenitilor, a noilor imbogatiti, mult mai bogati decit in Austria. La inceput, avutul statului s-a privatizat prin mita si bacsis . Apoi a venit aderarea la NATO si apropierea de SUA. Sintem mindri si scriem pancarte cu In sfirsit, dupa 60 de ani, au venit americanii. Acum 60 de ani eram inca acolo si atunci speranta noastra de viata era ca vor veni, si ei n-au venit. Acum vin americanii, pentru ca au nevoie de noi. Apropierea politicii externe a Romaniei de SUA este fireasca, explica Holender: Acest lucru n-a bucurat prea mult UE, dar nici n-a suparat-o prea tare. Rusia continua sa fie o amenintare pentru Romania, fie reala sau doar teoretica . Asa ca cine iti da siguranta? Puterea mondiala, adica SUA. Este de inteles ca romanii sa caute apropierea de America, daca se cunoaste istoria.

Tinerii nu au de ce sa plece

Holender mai spune ca cei care au acum 20 si ceva de ani nici nu pot realiza cum era in primii ani dupa nasterea lor. Teama de a spune ce crezi, lipsa libertatii de a gindi, de a scrie, de a calatori sau de a citi ceea ce vrei. Faptul ca tinerii nu cunosc aceasta stare este foarte pozitiv. Cind revine in tara, tinerii il intreaba mereu acelasi lucru: daca ar avea 18 sau 19 ani, ar ramine sau ar pleca din Romania? As ramine, n-as fi plecat daca ar fi fost asa cum e azi, spune Holender, care a emigrat dupa ce a fost exmatriculat din facultate in 1956.

Baritonul rebel

La cei 70 de ani ai sai, Ioan Holender este cel mai longeviv director al Operei de Stat din Viena. S-a nascut la Timisoara, in 1935, unde a studiat Politehnica, specializarea constructii de masini. In 1956 a fost exmatriculat pentru ca a participat la miscarile studentesti si a emigrat in Austria. Acolo a avut diverse ocupatii, de la antrenor de tenis la asistent de regizor. A urmat un curs de canto la Viena, dupa care a concertat ca bariton la Opera si la diferite spectacole. In 1966 s-a angajat drept colaborator la agentia teatrala Starka, pe care a preluat-o in citiva ani, devenind Agentia de Opera Holender. In 1992 a devenit directorul Operei de Stat din Viena, fiind acum la al treilea mandat, ce se va incheia in 2009.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea