Social

#medicamente #farmacii #bolnavi #minister

Criza medicamentelor, tratata cu vorbe si controale

Distribuitorii de medicamente sustin ca nu mai pot sa vanda in pierdere, iar farmaciile se plang ca listele de medicamente au fost intocmite gresit. Ministrul Nicolaescu a gasit vinovatii: Casa Nationala si Casele Judetene de Sanatate care au „activitati prea birocratice” si farmaciile care „saboteaza bolnavul”.

Romania a fost lovita de o criza a medicamentelor fara precedent. Practic, in acest moment, nici un distribuitor nu mai livreaza farmaciilor medicamente din programele nationale, lasand peste un milion de bolnavi fara tratamente.

Este vorba despre bolnavii de cancer, diabeticii, bolnavii de SIDA si de transplantati, care nu mai au de unde sa-si procure tratamentele. Bolnavii nu au iesit inca in strada pentru ca multi dintre ei s-au aprovizionat de la farmacii in primele zile ale lunii. Insa primele semne ale crizei au inceput deja sa apara.

Sambata, 19 iulie, medicul-sef al sectiei oncologie a Spitalului Municipal Ploiesti, Daniela Smeanu, anunta ca bolnavii de cancer au ramas fara citostatice, peste 40 de pacienti fiind trimisi acasa.

Desi a fost supusa la numeroase presiuni atat din partea conducerii spitalului, cat si a Autoritatii de Sanatate Publica judetene, medicul-sef continua sa sustina ca in spital nu au existat suficiente citostatice si ca tratamentul aplicat bolnavilor de cancer a fost incomplet.

Totodata, de saptamana trecuta, mai mult de jumatate din farmaciile din tara au avertizat ca au ramas fara medicamentele pentru bolnavii cronici. Blocajul in sistem a avut drept cauza atat reducerea adaosurilor la distribuitori, cat si erorile de pe listele de medicamente ce trebuie eliberate de farmacii.

Astfel, conform Mediafax, reprezentantii companiei PharmEC, care furnizeaza software pentru farmacii, au anuntat ca doar 2000 dintre unitatile care folosesc serviciile firmei functioneaza normal. In acest timp, ministrul Nicolaescu anunta controale in stanga si in dreapta si gaseste vinovati peste tot, numai in ograda sa nu. Astfel, demnitarul a atentionat Casa Nationala si Casele Judetene de Asigurari de Sanatate ca au o politica proprie, apreciind ca este nevoie de o revizuire a activitatii „prea birocratice” a acestor institutii.

„Cu aceasta ocazie, nu pot sa nu constat ca CNAS si filialele ei judetene demonstreaza pe zi ce trece ca nu fac parte din sistemul sanitar, ca au o politica proprie, dar in nici un caz politica asiguratilor si a statului roman. Cred ca este nevoie de o revizuire a activitatii prea birocratice a acestei institutii si automultumirii de la multe case judetene”, a subliniat Nicolaescu. Nicolaescu considera ca cea mai mare surpriza in legatura cu noua lista de medicamente gratuite si compensate o are din partea farmaciilor.

„Cea mai mare surpriza o furnizeaza insa farmaciile, carora le-am marit adaosul comercial si constat ca de fapt la acest nivel este sabotat bolnavului sugerandu-i-se ca farmaciile nu mai au medicamente din cauza noii liste, ca nu stiu sa factureze si alte noduri in papura. Este lege ca farmaciile trebuie sa aiba stocuri pentru minimum 30 de zile”, a afirmat ministrul.

Distribuitorii sustin ca nu mai pot scoate pe poarta depozitului nici un medicament din programele nationale pentru ca ar vinde in pierdere si, in plus, ar incalca si legea care spune ca nu poti vinde un produs la un pret mai mic decat cel de achizitie.

Insulina a disparut din farmacii

Aproape in nici o farmacie din tara nu se mai gaseste insulina, medicamentul vital pentru diabeticii insulino-dependenti. „Este o crima sa lasi diabeticii fara insulina, oamenii astia sunt inconstienti. Acum, pot spune cu certitudine ca, poate cu foarte mici exceptii, nici o farmacie din tara nu mai are medicamente din programele nationale. Pentru ca distribuitorii nu au mai livrat nici un produs inca din 15 iulie, iar farmaciile nu isi fac stocuri cu asemenea medicamente. Mai ales ca, de cand s-a trecut la prescrierea denumirii comerciale a medicamentelor, nu poti risca sa ramai cu ele pe stoc, in conditiile in care sunt si foarte scumpe. Bolnavii nu au inceput sa tipe pentru ca multi s-au aprovizionat la inceputul lunii, dar situatia este dramatica. Practic, ne aflam intr-un blocaj total. Chiar si farmaciile care mai au ceva produse pe stoc se afla in imposibilitatea de a le vinde pentru ca au doua preturi, unul din CANAMED si altul din noile softuri. Daca dau medicamente conform softului, ori bolnavul trebuie sa suporte diferenta ori farmacistul. Ca sa nu mai spun ca, desi s-au refacut de patru ori softurile, si acum sunt greseli”, ne-a precizat Clara Popescu, vicepresedinte al Colegiului Farmacistilor din Romania.

Aceasta sustine ca nimeni nu mai intelege nimic si ca atat farmacistii, cat si medicii sunt complet debusolati.

Distribuitorii au intrat pe pierderi

Reprezentantii distribuitorilor sustin si ei ca, in acest moment, este nerentabil sa mai livrezi medicamente pentru ca se vand in pierdere. Acestia se plang ca lucreaza pe pierderi contabile si ca s-a creat o situatie fara precedent, din cauza scaderii adaosurilor la distribuitori de la 12 la suta la 3 la suta pentru medicamentele ce depasesc 100 de lei.

Lovitura a venit, in aceasta luna, pe fondul unor dificultati aparute si mentinute la inceputul acestui an, cand ministrul Sanatatii a refuzat sa alinieze preturile medicamentelor de import la noul curs valutar .

„In legatura cu atitudinea deja cunoscuta a unor distribuitori, care nu mai ameninta cu greve, ci cu nelivrarea de medicamente, precizez ca la discutii au convenit sa gaseasca solutii pentru gestionarea acestei perioade, pana la introducerea unei noi formule de calcul al preturilor. Producatorii au inteles sa faca parte din sistem sprijinindu-l si sustinandu-l, pentru ca trebuie sa asigure medicamente bolnavilor.

In consecinta, sunt stocuri de medicamente, se fac livrari, exista adaosuri comerciale semnificative si nu inteleg ce rost au dezinformarile si manipularile si alertarea populatiei ca nu vor mai exista medicamente. E usor de banuit de ce sunt promovate si cui folosesc aceste zvonuri. Cert este insa ca ele nu folosesc pacientilor”, declara, in 14 iulie, ministrul Nicolaescu.

Ieri, directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente ( ARPIM ), Dan Zaharescu, a declarat ca majoritatea producatorilor nu au autorizatie sa comercializeze medicamentele din noua lista de compensate si gratuite in conditiile impuse de Ministerul Sanatatii.

„Distribuitorii nu au mai facut comenzi, iar producatorii nu sunt autorizati sa comercializeze medicamente in conditiile Ministerului Sanatatii Publice (MSP), respectiv cu un pret cu 10 la suta mai mic decat pretul CIP, iar cursul leu-euro nu s-a mai actualizat, ceea ce duce la o devalorizare suplimentara cu aproximativ 8,5 procente, care pana acum a fost suportata de producatori. Pretul medicamentelor in Romania este cu 30 la suta sub media europeana. Ministerul Sanatatii a venit cu o masura prea din scurt, neanuntata din timp si din aceasta cauza s-a creat aceasta situatie, care va dura intre doua saptamani si doua luni“, a afirmat Zaharescu.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea