Social

Criza de calugari in Moldova

Cunoscuta pentru viata monahala mai intensa decit in restul tarii, Moldova intra acum in criza de calugari . Atit din cauza plecarii tinerilor in strainatate, cit si a migrarii lor spre alte zone din tara.

Se constata o anumita scadere a numarului candidatilor la calugarie, mai ales pentru ca tinerii pleaca in strainatate, a afirmat Inalt Prea Sfintia Sa Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Declaratia a fost facuta cu ocazia prezentarii bilantului activitatii Arhiepiscopiei Iasiului pe anul 2005. O analiza a vietii monahale din Arhiepiscopia Iasiului pe ultimii opt ani arata o scadere constanta a numarului de monahi si monahii (calugari si calugarite). Daca in 1997 erau inregistrati 2.258 de vietuitori in minastirile si schiturile din Arhiepiscopia Iasiului, in 1998 erau 2.010 calugari si calugarite, ajungind ca in 2005 sa existe doar 2.000 de monahi si monahii. La unele minastiri s-a inregistrat chiar injumatatirea numarului de calugari. Cifrele din arhiva Mitropoliei Moldovei si Bucovinei arata ca tot mai putini tineri aleg calea monahala. Anul trecut au fost hirotonisiti doar 69 de preoti, in conditiile in care in Iasi exista 1.185 de parohii, dintre care 251 sint inca vacante.

Ardealul este constant

La Cluj exista 22 de minastiri si un schit, care adapostesc 300 de calugari si calugarite. Purtatorul de cuvint al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, parintele Bogdan Ivanov , spune ca numarul celor care vin catre minastiri a ramas constant in ultimii ani. Nu avem statistici sociologice centrate doar pe tineri, dar din observatiile facute putem spune ca numarul este constant, nu avem probleme, explica Bogdan Ivanov. El adauga ca este destul de greu de facut o statistica, deoarece perioada de noviciat, pentru un tinar, poate dura ani buni, pina la primirea binecuvintarii pentru imbracarea hainei monahale. Depinde de fiecare in parte, mai spune parintele. El sustine ca si la Seminarul Teologic numarul celor care vin la admitere a ramas constant, in ultimii ani, iar la Institutul Teologic, la sectia de Teologie Pastorala, conducerea a decis reducerea numarului de locuri de la 40 la 20, deoarece nu sint parohii libere si nu vrem sa pregatim tineri care apoi sa nu aiba unde sa se duca.

In Dobrogea numarul s-a dublat

In zona de sud a tarii, unde inainte de 1990 erau mai putine lacasuri monahale, numarul calugarilor a crescut insa. In Arhiepiscopia Tomisului , de exemplu, dupa cum sustine IPS Teodosie , numarul monahilor si monahiilor a crescut in medie cu pina la 20% pe an. In 2001 erau in jur de 150 de «vietuitori» in cele sase minastiri, iar acum sint cel putin 300. Asta se datoreaza in primul rind constructiei de noi minastiri si schituri, ce sint acum in numar de 32, spune IPS Teodosie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea