Social

#criza economica mondiala #scadere pib sua

Criza a afectat toate sectoarele economiei SUA

Scaderea cu 3,8% a produsului intern brut (PIB) din Statele Unite in trimestrul al patrulea arata o extindere a crizei financiare la nivelul intregiii economii.

Este nevoie de actiuni imediate pentru sustinerea cererii, a declarat vineri un oficial de la Casa Alba, relateaza Reuters. PIB-ul anual s-a diminuat cu o rata de 3,8% in trimestrul al patrulea, in cadrul celui mai amplu declin din 1982, anunta un document al presedintei consiliului consilierilor economici - Council of the Economic Advisers -, Christina Romer.

"Declinul extins evidentiaza ca problemele care au inceput initial in sectorul imobiliar si financiar s-au raspandit in aproape toate sectoarele economiei", a spus Romer. "Este nevoie de actiune imediata, atat pentru spijinirea sectorului financiar, cat si a cererii generale, care este esentiala", a mai observat reprezentanta Casei Albe.

Produsul intern brut (PIB) al SUA a scazut mult mai drastic fata de asteptari in trimestrul al patrulea, ceea ce reprezinta cea mai ampla temperare a cresterii economice americane din primul trimestru din 1982, potrivit statisticilor publicate vineri. In primul trimestru din 1982, cresterea economica a Statelor Unite se temperase cu 6,4%. Pentru ultimul trimestru al anului trecut, analistii mizau pe o scadere a PIB-ului cu 5,4%.

Este al doilea trimestru consecutiv de scadere a PIB-ului, dupa cea cu 0,5% din trimestrul anterior. Doar in toamna-iarna 1990-1991 au mai fost inregistrate doua trimestre consecutive de scadere a cresterii, in conformitate cu cifrele Departamentului Comertului din Statele Unite. In intregul an 2008, economia SUA a crescut cu 1,3%, dupa ce in 2007 avansase cu 2%. Potrivit NBER, institutia care se ocupa cu identificarea oficiala a datelor privind ciclurile economice din Statele Unite, economia americana a intrat in recesiune in decembrie 2007.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea