Social

Crestinii ortodocsi sarbatoresc Duminica Floriilor si Sfantul Gheorghe

Crestinii ortodocsi celebreaza azi, cu o saptamana inainte de Paste, Intrarea Domnului in Ierusalim sau Duminica Floriilor, zi care deschide seria comemorarii evenimentelor din Saptamana Mare .

Este sarbatoarea care anunta Pastele si are loc, intotdeauna, cu o saptamana inainte de Inviere, la toate marile culte crestine. Deoarece anul acesta, ziua de sarbatorire a Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, cade chiar in Saptamana Patimilor , Biserica Ortodoxa Romana a decis ca aceasta sa fie sarbatorita in Duminica Floriilor.

Astazi, in duminica Floriilor, crestin-ortodocsii romani obisnuiesc sa-si impodobeasca icoanele, usile si ferestrele cu ramuri de salcie sfintite, in amintirea ramurilor de finic si de maslin cu care a fost intampinat Iisus la intrarea in Ierusalim.

In alte tari, ele sunt inlocuite de ramuri de maslin si palmier sau de flori. Credinciosii care au respectat Postul Pastelui , au astazi dezlegare la peste. Tot de azi, insa, nu se mai mananca urzici. Se spune ca cel care se impartaseste astazi are mari sanse sa i se implineasca orice dorinta rostita cand se apropie de preot. Traditia mai spune ca vremea de Florii va fi la fel si in prima zi de Pasti.

Sarbatoarea de azi marcheaza, de altfel, si ultimul prilej de bucurie dinaintea Saptamanii Patimilor. Incepand de maine, credinciosii ortodocsi se pregatesc spiritual pentru Inviere, printr-un post mai aspru si rugaciuni mai dese.

Azi, aproape doua milioane si jumatate de romani isi serbeaza ziua de nume. Conform statisticilor, un milion trei sute optzeci si cinci de mii de romani poarta nume de flori. Pe primele locuri in top situandu-se prenume precum: Florin, Florian, Viorica, Florentina, Florica, Camelia, Margareta dar si Violeta sau Dalia.

Numarul celor botezati cu prenume derivate din numele Sfantului Gheorghe depaseste si el un milion. Statisticile arata ca un milion o suta doua zeci si cinci de romani, adica 5% din populatia tarii poarta numele de Gheorghe sau derivate ale acestuia.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea