Social

#invatamant #educatie #taxe #scumpire #crestere

Cresc taxele din invatamantul universitar

Absolventii de liceu care se pregatesc sa dea admitere la facultate trebuie sa-si pregateasca mai multi bani pentru admiterea din acest an. Insa potrivit studiilor realizate de Ministerul Educatiei , studentii inscrisi la recim de “cu taxa” in universitatile de stat nu acopera din banii platiti costurile de scolarizare .

Invatamantul public devine din ce in ce mai costisitor, din toamna taxele aplicate de universitatile din tara urmand sa creasca, mai ales pentru tinerii care intra la cu taxa. Potrivit sefilor universitatilor, taxele practicate in acest moment este mai mica decat nivelul finantarii, astfel ca se impune cresterea sumei care este primita de la studentii care nu reusesc sa intre pe locurile de la buget.

Potrivit unui studiu al Bancii Mondiale, realizat impreuna cu Ministerul Educatiei, taxele anuale platite de studentii din universitatile de stat acopera numai 65 % din costurile pentru pregatirea lor academica. Din declaratiile universitarilor, pana acum diferentele de cost au fost acoperite din alte surse atrase de universitati.

In Bucuresti, majoritatea universitatilor si-au anuntat intentia de a creste taxele pe an. Potrivit Adevarul, cel mai mult se vor majora taxele la facultatile scumpe, precum medicina, arhitectura si artele plastice, acolo unde un an de studiu va ajunge pana la 50 de milioane de lei vechi.

La fel se intampla si cu institutiile din tara, acolo unde insa au aparut deja si protestele studentilor. Acestia din urma spun ca studiile vor deveni, daca nu au devenit deja o povara mai ales pentru parinti, care trebuie sa scoata in fiecare an mai multi bani din buzunar pentru a le plati educatia copiilor.

Conform datelor inregistrate la Ministerul Educatiei, numarul studentilor s-a triplat in ultimul deceniu, ajungand la aproape un milion. Statisticile arata ca 70% din studentii de la universitatile de stat si private din Romania sunt inscrisi la programele cu taxa. Situatia statea invers in urma cu zece ani.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea