Social

#alge #plaje #substante chimice #ape #creme protectie solara

Cremele de protectie solara, cel mai periculos inamic al plajelor

Cercetatorii din Spania au avertizat recent ca unul dintre cei mai mari dusmani ai ecosistemului apelor sunt cremele de protectie solara.

Potrivit unui studiu recent realizat de Consiliul National de Cercetare din Spania, in ocean ajung aproximativ 6.000 de tone de crema de protectie solara, insa situatia este mult mai grava mai ales in zonele turistice.

Cercetarea facuta de oamenii de stiinta spanioli a fost realizata in jurul Insulelor Baleare, unde a fost descoperita o concentratie foarte mare de substante chimice din cremele de protectie solara, mai ales in intervalul cuprins intre orele 14.00 si 18.00, de 60-90%, comparativ cu celelalte ore ale zilei.

In urma analizei a zece tipuri de crema de protectie solara s-a constatat ca multe dintre acestea ajung in apa si elibereaza substante chimice toxice, precum azot, fosfor sau siliciu, care in mod normal se gasesc in cantitati extrem de mici in straturile de la suprafata apei.

Cercetatorii au declarat ca acesti compusi chimici pot actiona ca substante nutritive ce favorizeaza dezvoltarea algelor, care invadeaza de nenumarate ori plajele.

Sursa foto: uncommoncaribbean.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea