Social

Creditele de vacanta, la fel de accesibile ca si cele de nevoi personale

Daca acum cativa ani, costul unui imprumut pentru vacanta si calatorii era mult mai mare fata de costurile creditelor de nevoi personale, in ultima perioada, bancile au uniformizat dobanzile si comisioanele celor doua tipuri de finantare.

 

Bancile nu s-au inghesuit niciodata sa ofere credite pentru vacanta. Si asta, din cauza ca nici romanii nu s-au aratat prea dornici sa contracteze imprumuturi de acest tip, preferandu-le pe cele de nevoi personale. Mai multe institutii de credit au probat insa finantarea sejururilor.

 

Unele au renuntat treptat la creditul pentru vacanta, din cauza popularitatii scazute, altele l-au adaptat la cerintele pietei. In prezent, patru dintre bancile de pe piata romaneasca ( Banca Transilvania , Alpha Bank, BRD si Banca Italo Romena ) sunt dispuse sa ofere romanilor finantari pentru vacante si calatorii . Printre institutiile care au renuntat in timp la acest tip de creditare se numara BCR, CEC, MKB Romexterra Bank si .

 

Atat dobanzile, cat si comisioanele percepute in cazul unui imprumut pentru vacanta s-au apropiat, in ultima perioada, tot mai mult de cele aferente creditelor de nevoi personale. Spre deosebire de un imprumut turistic, banii obtinuti printr-un credit de nevoi personale pot fi cheltuiti fara a da socoteala bancii. In schimb, pachetul pentru vacanta poate include discounturi, asigurari si asistenta turistica gratuita sau perioada de gratie la rambursarea banilor.

 

PlajaPerioada de gratie, atuul imprumuturilor turistice

 

Puse fata in fata, creditul de calatorie si cel de nevoi personale oferite de aceeasi banca nu prezinta mari diferente. De exemplu, pentru un de 7.500 lei, pe o perioada de doi ani, Alpha Bank va percepe o dobanda anuala de 14% atat in cazul creditului de calatorie, cat si pentru cel de nevoi personale (Alpha 4All).

 

Pentru ambele tipuri de finantari, dobanda anuala efectiva (DAE, care reprezinta costul total al creditului) va urca pana la 23,37%, iar rata lunara va fi de 360,98 lei.

 

Dobanzi similare la cele doua produse sunt practicate si de Banca Transilvania. Atat pentru creditul turistic, cat si pentru cel de nevoi personale, in lei, banca percepe o dobanda de 16% pe an. include cele doua tipuri de creditare in categoria imprumuturilor pentru consum si aplica tuturor acelasi nivel al dobanzii.

 

Finantarea vacantei nu are intotdeauna alternativa

 

In cazul BRD, costul creditului de vacanta este mai ridicat cu cateva procente decat al celui de nevoi personale. In plus, acest produs se obtine doar daca pleci in excursie cu agentia "Paralela 45". Foarte important este ca pentru toate creditele turistice de pe piata, banca ofera o perioada de gratie de pana la trei luni, astfel incat rambursarea sa inceapa doar la intoarcerea din calatorie.

 

Uneori creditul pentru poate fi inlocuit cu unul de nevoi personale, poate chiar in conditii mai favorabile. Aceasta practica nu este insa general valabila si posibila. Daca pentru un imprumutul in lei se poate alege una dintre cele doua variante oferite de Alpha Bank, pentru cel in euro nu exista alternativa.

 

Presupunem ca vrem sa ne petrecem vacanta in strainatate si avem nevoie de o finantare in euro. Daca vom dori sa luam de la banca echivalentul in euro a 7.500 lei, respectiv 2.000 euro, vom putea apela doar la finantarea pentru calatorii. Creditul de nevoi personale Alpha 4All, in euro, nu va mai putea fi contractat in acest caz deoarece acesta se acorda in valoare minima de 5.000 euro.

 

Poti economisi pentru concediu

 

Pe langa oferta de creditare a bancilor, a aparut si cea de economisire in vederea acumularii de bani pentru petrecerea vacantei. La MKB Romexterra Bank se poate constitui Depozitul Vacanta, in lei sau valuta, pe o perioada de pana la un an.

 

Depozitul functioneaza pe principiul acumularii, titularii putand efectua in orice moment depuneri in cont. Pentru economiile pe 12 luni, in lei, banca va acorda o dobanda de 7,75% pe an.

 

Dobanda se calculeaza la soldul zilnic al contului si se inregistreaza in ultima zi lucratoare a lunii, in contul de depozit. In acest fel, se realizeaza capitalizarea lunara a dobanzii calculate.

 

Aboneaza-te la Newsletter-ul de Turism Acasa.ro ca sa afli care sunt cele mai frumoase destinatii de vacanta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea