Social

Crapi momiti cu Autostrada

Un dosar de coruptie intocmit la Constanta arata ce fauna de afaceristi si consilieri a impresurat, la un moment dat, Palatul Victoria in timpul guvernului Nastase.

Dosarul Spaga pe Autostrada Soarelui este al doilea caz in care Dana Nastase si fostul ministru Mi-ron Mitrea ar putea da explicatii la DNA. Cornel Marcu, patron si direc-tor la Sellprod Constanta, sustine ca in anul 2000 a semnat cu Autoritatea Nationala a Drumurilor (AND) un contract-acord in valoare de 165 de milioane de dolari pentru lucrari la Autostrada Soarelui. Dupa revenirea la putere a PSD, relatia cu AND s-a impotmolit, iar Marcu sustine acum ca a acceptat sa impulsioneze afacerea dind mita. Din acest moment, in scena au intrat personaje importante aflate in preajma premierului Adrian Nastase.

N-ai pe cineva?

Valentin Gheorghe Ionescu, initiatorul programului Fabricat in Romania, i-a inchiriat constanteanului un birou pentru reprezentanta bucuresteana a Sellprod si, in 2001, i-ar fi propus lui Marcu sa-l ajute in reinnodarea contractului cu AND. Din cele aflate la dosar, Ionescu i-ar fi cerut lui Marcu sa vina la Bucuresti cu suma de 200.000 de dolari. Dintr-o alta declaratie aflata la dosar, 100.000 de dolari ar fi fost dati soferului Danei Nastase si o alta suta de mii de dolari ar fi ajuns la fostul ministru Miron Mitrea si la alti functionari.

Nemultumit ca n-a obtinut un contract ferm cu AND, Marcu l-a somat pe valentin ionescu sa-i returneze banii. Atunci, Valentin Ionescu i-ar fi prezentat-o lui Marcu pe Liana Iacob, consiliera pe politica interna a lui Adrian Nastase. Pentru ca lucrarile la Autostrada Soarelui incepusera si nu mai putea fi vorba despre nici un contract pentru Sellprod, Iacob i-ar fi propus constanteanului compensarea cu niste lucrari la SN Petrom, dar prin intermediul unei firme a consilierei. Asa s-a ajuns la semnarea unui contract de un milion de dolari intre firma Sellprod, a lui Marcu, si Trust Consulting, a Lianei Iacob. Nici acest contract n-a fost onorat vreodata.

Referindu-se la contractul-cadru dintre firma lui Marcu si AND, ministrul Mitrea a declarat ca n-a existat un astfel de contract si ca era vorba despre o licitatie falsa. Pe contractul-cadru invocat de Cornel Marcu apare semnatura directorului general Alexandru Negoita, care n-a existat niciodata la AND.

Angajati deveniti consilieri

Liana Iacob ne-a declarat ca nu-l cunoaste pe Cornel Marcu si n-a vorbit niciodata cu el. Nu a negat insa legaturile cu Valentin Ionescu si recunoaste ca ea este cea care a introdus la Palatul Victoria proiectul Fabricat in Romania. Liana Iacob, fosta ziarista, mai recunoaste si relatiile apropiate cu Sorin Tesu, fostul sef de Cabinet al lui Adrian Nastase, omul care a depus in contul bancar al Danei Nastase cei 400.000 de euro, proveniti din bijuteriile vindute de matusa Tamara lui Alexandru Bittner. Liana Iacob si Sorin Tesu au fost asociati la firma New Open Media.

Interesant este ca doi dintre angajatii acestei firme, Razvan Desliu si Lucian Butiu, au ajuns si ei consilieri la Palatul Victoria, mai precis in Cabinetul lui Vasile Dancu.

La dosar sint anexate citeva extra-se bancare si declaratii potrivit carora Liana Iacob ar fi primit fara nici o justificare si alte sume insemnate, cum ar fi 120.000 de dolari de la firma bulgareasca Prista Oil si 25.000 de dolari de la Asociatia pentru Promovarea Produselor si Serviciilor Romania, al carei presedinte era Valentin Ionescu.

Palmares bogat

Acesta nu este singurul dosar in care figureaza Valentin Ionescu. In dosarul penal al primarului Radu Mazare, firma Habitat & Ambient, in care Ionescu e asociat, este trecuta de procurori pe lista beneficiarilor unor retrocedari ilegale facute de primarul constantean. Ionescu si Mazare au fost si colegi de studentie, la Institutul de Marina Mircea cel Batrin. In alt dosar, o alta firma de-a sa, Sisteme Internationale de Afaceri, este acuzata ca a luat in administrare portul turistic Tomis , pentru 17 ani, platind doar 2.400 de euro pe luna.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea