Social

Craciunul romanilor a costat 418.000.000 euro

Cozi interminabile in magazine. Romanii parca au uitat de saracie si de scumpirile ce-i asteapta de la inceputul anului viitor si au luat cu asalt rafturile supermarketurilor ca sa-si faca "plinul" cu mancare, cadouri, dar si electrocasnice in rate. Pentru a face fata cererii de consum din aceasta perioada a anului, Banca Nationala a Romaniei a facut plati catre bancile comerciale, timp de 13 zile, de 418 milioane euro. Romanii nu s-au dezmintit nici de aceasta data. Ei s-au inghesuit si la sfarsitul acestui an in magazine si piete, pentru aprovizionarea de Craciun si Revelion. Sub aceasta presiune, majoritatea supermarketurilor si-au prelungit programul de lucru pana la miezul noptii. Dar cozi nu au fost numai in magazine, ci si la bancomate , unele dintre ele ramanand fara numerar. Perioada nebuniei cumparaturilor a inceput dupa 10 decembrie. Cererea de numerar a bancilor comerciale catre BNR a fost foarte mare in perioada 10- 23 decembrie , cu un varf de plata inregistrat in 13 decembrie. "S-au platit in avans salarii, pensii, dar mai ales prime. Platile au fost mai mari decat in aceeasi perioada a anului trecut, dar nu as putea spune daca a fost cel mai scump Craciun. Totusi, ca medie zilnica, in perioada 10-23 decembrie s-a inregistrat cea mai mare avalansa de plati de la Banca Nationala din ultimii 15 ani. S-au facut plati zilnice de 1.600-2.000 miliarde lei (n.r. circa 41-51 milioane euro)", ne-a declarat Adrian Vasilescu ( foto mic), directorul Directiei Comunicare din BNR. La cererea bancilor comerciale, Banca Nationala a scos din vistierie in cele 13 zile 16.291 miliarde lei, deci aproape 418 milioane euro. Cea mai mare plata s-a facut in data de 13 decembrie, e 2.600 miliarde lei, respectiv 66 milioane euro. "Fenomenul care se observa e acela ca daca in anii din urma cresteau mai mult preturile decat castigurile romanilor, in acest an au crescut mai repede castigurile decat preturile", a mai precizat Vasilescu . Anual exista trei astfel de varfuri de plata: de Paste, inainte de vacanta de vara si de Craciun si Anul Nou.
Cea mai scumpa sarbatoare dupa '90 a fost Pastele din 2004

Totusi cea mai costisitoare sarbatoare inregistrata in ultimii 15 ani a fost Pastele din acest an. Atunci, Banca Nationala a fost nevoita sa faca fata intr-o singura zi celei mai mari plati catre bancile comerciale, respectiv de 90 milioane euro (3.620 miliarde lei). "A fost cea mai mare suma ceruta vreodata de banci dupa 1990 pentru a face fata platilor", preciza la acea data Adrian Vasilescu, director in BNR. Astfel, varful de plata de 66 milioane euro din 13 decembrie, a fost mai mic cu aproape 24 milioane euro fata de cel din 8 aprilie 2004. Dar fata de varful de plata inregistrat pentru Craciunul din 2003, de circa 55 milioane euro, Craciunul din 2004 l-a depasit cu 11 milioane euro. Trimite o felicitare muzicala de Craciun felicitari de craciunfelicitari de craciunfelicitari craciun felicitari craciunfelicitari craciunfelicitari craciun

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea