Social

Cozma, condamnat si arestat pentru a treia oara

Miron Cozma a fost condamnat ieri la 10 ani de inchisoare pentru mineriada de la Costesti, prin sentinta definitiva si irevocabila. La auzul sentintei, Cozma a organizat o conferinta de presa si a acuzat ca este victima unei decizii politice. Apoi a fost saltat din trafic si dus in arest.

In acelasi dosar au fost condamnati si ceilalti cinci lideri sindicali ai minerilor - Romeo Beja , Dorin Lois , Ionel Ciontu, Vasile Lupu si Constantin Cretan - care au fost alaturi de Cozma in fruntea minerilor care au marsaluit catre Bucuresti in ianuarie 1999. Fiecare dintre acestia a primit cinci ani de inchisoare. Toti sase au contestat la Inalta Curte sentinta de condamnare din decembrie 2003 a Curtii de Apel Bucuresti, dar instanta suprema le-a respins recursul.

Bilbele lui Iliescu

Aceasta sentinta il trimite din nou pe Miron Cozma la inchisoare. El a fost eliberat anul acesta, in luna iunie, in urma unui decret de gratiere semnat de fostul presedinte Ion Iliescu inca din decembrie 2004. A doua zi dupa gratiere, speriat de reactiile pe care le-a stirnit gestul sau de clementa, Iliescu a revocat gratierea printr-un alt decret, iar Cozma a fost reincarcerat la doar o zi dupa ce fusese eliberat. El a mai stat inca sase luni in detentie, pina cind Justitia a rezolvat complicatiile juridice create de nehotarirea lui Iliescu si a decis ca revocarea gratierii a fost ilegala. In final, Cozma a ramas cu 7 ani si 11 luni executati din pedeapsa initiala de 18 ani.

Avocatii cer eliberare conditionata

Potrivit avocatului sau, Adrian Roseti, noua pedeapsa de 10 ani urmeaza sa fie contopita cu cea mai veche, de 18 ani, din care o mare parte a fost deja gratiata prin decretul lui Iliescu. Noi am depus deja o cerere la instanta. In cazul lui Cozma exista aceasta gratiere si se va lua in considerare doar perioada de 7 ani si 11 luni pe care a executat-o deja. Prin contopire cu cea de 10 ani, va rezulta ca mai are de executat doi ani si o luna, adica diferenta dintre noua pedeapsa si cea pe care a executat-o deja. Perioada gratiata nu se va lua in calcul, ne-a declarat Roseti. Avocatii lui Cozma urmaresc acum o noua strategie prin care spun ca vor obtine din nou eliberarea lui Cozma in maximum citeva saptamini, prin eliberare conditionata. Acum el va fi incarcerat din nou, nu se poate altfel. Dar, se poate constata ca a executat deja mai mult de doua treimi din pedeapsa de 10 ani si atunci are dreptul la eliberare conditionata. Ne vom adresa Comisiei de eliberare conditionata si credem ca nu vor fi probleme, a mai explicat avocatul.

Arestat din trafic

Ieri, dupa ce a aflat verdictul, Miron Cozma a organizat o conferinta de presa, in care a declarat ca sentinta este una politica, el considerindu-se nevinovat, dar ca se asteapta sa fie arestat. Ceea ce s-a si intimplat imediat dupa conferinta de presa. Miron Cozma a plecat impreuna cu noua sa prietena, Elena, care conducea un Audi A6. La nici o suta de metri de hotelul unde fusese organizata conferinta de presa, masina a fost oprita in trafic de Politia Rutiera, iar mai multi politisti in civil l-au legitimat pe Miron Cozma si l-au invitat sa urce in duba, fara a-i pune catusele.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea