Social

#salariul minim #cos lunar #alimente

Cosul lunar, mai scump ca salariul minim

Salariul minim pe economie in Romania nu mai acopera cosul minim lunar, asa cum apare in statisticile oficiale. Cheltuielile lunare pentru mancare depasesc suma de 750 de lei.

Hrana zilnica si un minimum de consum energetic ( combustibili , gaze si curent) ii costa pe romani 756 de lei pe luna, potrivit Adevarul, cu peste 150 de lei mai mult decat salariul minim pe economie.

Un salariu minim nu mai poate asigura traiul romanilor, in conditiile scumpirilor cauzate de cresterea TVA de la 19% la 24%.

Salariul minim pe economie a fost introdus dupa calcularea cosului minim lunar, limita de jos a traiului decent din punct de vedere alimentar si nealimentar.

Puterea de cumparare a romanilor scade in continuare, multi fiind obligati sa cumpere produse foarte ieftine, de calitate indoielnica.

Cosul minim de consum lunar (necesarul pentru o persoana) cuprinde cheltuielile cu: 3,08 kg de faina, 5,8 kg de malai, 28,9 kg de paine, 0,5 kg de produse de franzelarie si panificatie, 0,7 kg de paste fainoase , 1,4 kg de orez, 2,1 kg de fasole boabe, 3,5 kg de cartofi, 1,6 kg de morcovi, patrunjel si pastarnac, 2,5 kg de ceapa, 3,8 kg de muraturi, 800 g de bulion, 1 kg de conserve de legume, 3,5 kg de fructe (in principal mere), 0,5 kg de citrice, 0,7 kg de conserve din fructe, 1 kg de carne de bovina , 2,5 kg de carne de porc, 2,8 kg de carne de pasare, 0,4 kg de carne de oaie, 2,5 kg de preparate din carne (mezeluri), 0,8 kg de peste proaspat si congelat, 6,1 litri de lapte proaspat, 0,7 litri de lapte batut, 1,1 kg de telemea de vaca, 0,7 kg de telemea de oaie, 0,9 kg de branza proaspata si smantana, 13 oua, 2,8 litri de ulei comestibil, 0,7 kg de untura, 0,5 kg de margarina, 0,8 kg de zahar, 0,1 kg de dulciuri (in principal ciocolata si bomboane) si 4,8 litri de bauturi nealcoolice.

La aceste alimente mai sunt adaugate si bauturile alcoolice (bere, vin si spirtoase), doi litri, unele articole de igiena, detergenti si un minimum de consum energetic (combustibili, gaze si curent).

Potrivit calculului Adevarul, chiar daca gasesti promotii la unele produse, bugetul necesar lunar pentru cosul minim este de 756 de lei. Fiecare scumpire scade astfel nivelul de trai al romanilor, fortati sa cumpere produse din ce in ce mai ieftine.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea