Social

Coruptia lasa Bulgaria fara aproape 100 de milioane de euro

Comisia Europeana a blocat aproape 10% din fondurile ce revin programelor de preaderare, din cauza suspiciunilor de coruptie.

Fondurile europene alocate Bulgariei blocate de Comisia Europeana din cauza suspiciunilor legate de frauda se ridica acum la 250 de milioane de euro, a anuntat Dimitar Ivanovski, adjunctul ministrulului bulgar al Finantelor, citat de Focus News. „Prin comparatie cu alte tari UE la acest capitol, Bulgaria nu este o exceptie“, a spus Ivanovski, incercand sa minimizeze semnificatia deciziei europene.

Interventia oficialului bulgar vine imediat dupa ce Comisia a decis sa inghete in jur de 93 de milioane de euro din programele de preaderare PHARE, SAPARD si ISPA, din cauza coruptiei si a neregulilor in materie de gestionare a fondurilor constatate de o recenta misiune a Oficiului european pentru combaterea fraudelor ( OLAF ), desfasurata la agentia SAPARD din Bulgaria.

Ivanovski a subliniat ca fondurile suspendate erau destinate unor proiecte negociate inainte de data aderarii Bulgariei la UE. El a spus ca un audit recent a readus in discutie cazurile din martie, cand inspectorii OLAF au descoperit ca firmele bulgare primeau bani pentru utilaje noi, dar cumparau unele la mana a doua, pastrand diferenta, relateaza NewsIn. Masura europeana va duce la blocarea a 571 de proiecte SAPARD.

Recent, Sofia a inghetat si alte 88,4 milioane de euro, alocate reabilitarii drumurilor dintre Bulgaria si Grecia, dupa ce o firma de audit a constatat un conflict de interese in cadrul Fondului National pentru Reteaua Rutiera.

Fostul raportor pentru Bulgaria al Parlamentului European, Geoffrey Van Orden, a atentionat ca Bulgaria este in pericol de a nu primi toate fondurile europene, din cauza problemelor ridicate de coruptie. „In loc sa invoce probleme legate de lipsa de comunicare, guvernantii trebuie sa se apuce serios de treaba“, a subliniat eurodeputatul intr-un interviu acordat postului national de radio si preluat de NewsIn.

Premierul bulgar Serghei Stanisev a avertizat insa ca masurile punitive ale UE vor fi exploatate electoral de extrema dreapta bulgara, in cadrul alegerilor legislative din 2009.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea