Social

#coronavirus #cercetari #noiembrie #franta

Coronavirusul ar fi fost prezent in Franta din noiembrie 2019

Potrivit cercetatorilor francezi se pare ca noul coronavirus s-ar fi aflat in Franta inca din noiembrie 2019. Noile informatii pun insa in dificultate ipoteza aparitiei si raspandirii virusului din orasul chinez Wuhan la inceputul lunii decembrie 2019 .

 

Medici de la Spitalul Albert-Schweitzer din Colmar, in Haut-Rhin, au reanalizat - in mai - sute de scanere toracice ale unor pacienti internati in institutia lor, incepand din octombrie 2019, cu pneumonii grave, intrigati de mai multe cazuri clinice care au precedat epidemia covid-19.

Unul dintre acesti bolnavi - spitalizat la 16 noiembrie - prezenta leziuni asemanatoare celor cauzate de covid-19.

Era suspectata prezenta coronavirusului pe teritoriul francez inca de la finalul anului 2019, insa in lipsa unor analize biologice ipoteza ramanea fragila. 

Cercetatorii francezi au facut insa publice rezultatele unor lucrari privind circulatia virusului in Franta, in revista European Journal of Epidemiology.

Potrivit savantilor, un nivel inalt de SARS-CoV-2 circula deja in Franta in noiembrie 2019.

Cercetatorii, condusi de catre profesorul Fabrice Carrat, directorul Institutului Pierre-Louis de Epidemiologie si Sanatate Publica (Inserm, Universitatea Sorbona) - au procedat cu o atentie deosebita.

Ei au analizat 9 144 de esantioane sangvine recoltate de la participanti la cohorta ”Constances” - cea mai mare cohorta epidemiologica urmarita in Franta, de peste 200.000 de persoane.

Ei le-au analizat mai intai cu un test rapid de detectare a imunoglobulinei de tip G (IgG) anti-SARS-CoV-2.

Acest test are reputatia ca genereaza rezultate ”fals pozitive”, iar autorii le-au confirmat sau infirmat cu ajutorul unui al doilea test, foarte specific, dar mai delicat de realizat.

Dintre cele 9.114 de esantioane analizate, 13 esantioane recoltate incepand din noiembrie 2019 si pana in ianuarie 2020 s-au dovedit pozitive la ambele teste - dintre care zece au fost recoltate in noiembrie sau decembrie.

”Am inceput sa analizam esantioane recoltate in ianuarie si februarie si am gasit mult mai multe (rezultate) pozitive fata de ceea ce ne asteptam”, declara epidemiologul Marie Zins de la Inserm, Universitatea din Paris, principala investigatoare a cohortei “Constances”.

”Am incercat, astfel, sa vedem daca gasim din toamna”, declara ea.

”Aceste rezultate sugereaza ca, inca din noiembrie si decembrie, nivelul contaminarii in Franta era deja de un caz la 1.000”, declara profesorul Fabrice Carrat,  potrivit Le Monde, citat de News.ro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea