Social

#paine neambalata # paine ambalata #produse de panificatie #coronavirus #panificatie

Coronavirus - produsele de panificatie neambalate, pericol pentru sanatate! STUDIU

Una dintre cele mai mari dileme ale oamenilor cand vine vorba despre cumpararea painii apar in momentul in care trebuie sa aleaga intre painea ambalata si cea neambalata. Daca inainte de pandemie multi nici nu se gandeau la asta, acum toti vor sa cumpere produse sigure pentru sanatatea lor.

 

Potrivit unui studiu realizat de expertii din cadrul Universitatii Bucuresti, se pare ca noul coronavirus ramane activ pe o felie de paine cel putin trei ore de cand a fost atinsa de o persoana contaminata.

"Rezultatele studiului arata faptul ca painea ambalata a ramas sigura pentru consum chiar si dupa ce ambalajul a fost atins de o persoana confirmata pozitiv cu SARS-CoV 2", se arata in concluziile documentului publicat pe site-ul Universitatii Bucuresti, pe 23 septembrie.

Oficialii ANPC au elaborat un ordin care vizeaza comercializarea painii si a produselor de panificatie de tip vrac, in Romania. Documentul, care a intrat in dezbatere publica pe 14 octombrie, prevede interzicerea autoservirii produselor de panificatie in magazine si in centrele comerciale din Romania. Servirea clientilor se va face doar de personalul autorizat al magazinelor. Mai mult, ANPC prevede ca, pe termen lung, sa se interzica vanzarea de produse de panificatie neambalate.

Persoanele prezente la dezbatere au avut opinii contradictorii:

Reprezentantii marilor producatori si ai asociatiilor de consumatori considera necesara ambalarea painii si a produselor de panificatie, pentru a elimina riscurile contaminarii cumparatorilor cu noul coronavirus. In acelasi timp, micii producatori si producatorii artizanali, sustin ca ambalarea painii si a produselor de panificatie ar afecta industriile de profil.

In acelasi timp, George Badescu, directorul executiv al Asociatiei Marilor Retele Comerciale (AMRC), sustine ca vanzarea asistata a painii si produselor de panificatie nu este indicata intrucat ar crea aglomeratie si ar duce la cresterea riscurilor de contaminare cu SARS-Cov-2. Prin urmare, singura modalitate prin care se poate evita contaminarea, este ambalarea painii.

Pe de alta parte, reprezentantii producatorilor avertizeaza ca produsele de panificatie sunt atinse de prea multe persoane in lantul de fabricatie, distributie si vanzare, motiv pentru care riscul transmiterii coronavirusului, dar si a altor boli, este imposibil de controlat. Si din punctul lor de vedere, solutia o reprezinta ambalarea produselor de panificatie.

Insa, toate aceste masuri ar duce la falimentarea afacerilor micilor producatori, sustine Gratiela Iordache, presedintele Asociatiei "Pretuieste calitatea". "Micul producator nu este obligat sa ambaleze produsele, poate apela la vanzarea asistata, asa cum se procedeaza, de altfel, deja, in multe state. Rezultatul studiului realizat de Universitatea Bucuresti indica foarte clar prezenta virusului pe suprafetele neambalate. Trebuie sa avem grija de consumator, inainte de orice", a afirmat Gratiela Iordache.

Costel Stanciu, presedintele Asociatiei Pro Consumatori, este de parere ca ambalarea produselor de panificatie este cea mai potrivita masura in contextul pandemiei de coronavirus. "Asociatia noastra sustine acest demers legislativ initiat de ANPC pe care-l considera necesar indiferent de contextul sanitar existent la un anumit moment in Romania, avand in vedere ca nu sunt putine situatiile in care foarte multi consumatori, neavand cunostinte sanitare, ating de mai multe ori produsele de panificatie neambalate fara a folosi manusile din plastic/ clestii si pungile de hartie puse la dispozitie de comercianti", a declarat Costel Stanciu, potrivit ziare.com.

Ordinul ANPC ar urma sa ajunga in varianta finala la capatul celor 30 de zile legate de dezbatere publica si va intra in vigoare la 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea