Social

Coreea de Nord, scoasa de pe "axa raului"

Washingtonul a promis scoaterea Coreei de Nord de pe lista statelor care sponsorizeaza terorismul, dupa de Phenianul s-a conformat programului de dezarmare nucleara .

Presedintele George. W. Bush a declarat ieri, la Washington, ca SUA vor ridica unele sanctiuni comerciale impotriva Coreei de Nord. Este o schimbare remarcabila de politica impotriva regimului comunist de la Phenian, pe care George Bush l-a numit ca parte a unei "axe a raului".

Bush a spus ca va notifica congresul de faptul ca intentioneaza sa scoata aceasta tara de pe " lista neagra " a statelor care sponsorizeaza terorismul.

Anuntul a venit dupa ce Phenianul a predat declaratia completa privind programele sale nucleare la Beijing, China fiind tara care a condus negocierile privind dezarmarea.

SUA „nu isi fac iluzii" privind Phenianul

Bush a spus ca gestul este „un pas inainte in directia buna", dar a precizat ca Washingtonul ramane suspicios privind regimul comunist de la Phenian. „SUA nu isi fac iluzii in privinta regimului", a declarat el.

Secretarul de stat american Condoleezza Rice, aflata in Japonia la un summit al ministrilor de externe ai G8, a declarat presei ca este inca mult de lucru pentru a verifica daca Phenianul a renuntat cu adevarat la decizia de a fabrica arme nucleare .

Declaratia contine detalii privind rezervele de plutoniu ale Coreei de Nord. In cadrul negocierilor, SUA cerusera ca Phenianul sa recunoasca faptul ca ar avea si un program separat de imbogatire a uraniului si ca ar aproviziona Siria cu tehnologie nucleara, cerinte care au intarziat negocierile si la care SUA au renuntat in cele din urma.

Potrivit acordului, Coreea de Nord se angajeaza sa coopereze la procesul de dezarmare si sa renunte la orice fel de activitati nucleare.

Acordul prevede ca Phenianul va primi ajutoare economice. Oficialii Agentiei Internationale de Energie Atomica vor analiza documentele pentru a vedea daca sunt corecte si complete.

Turnul reactorului din Yongbyon va fi daramat in direct la CNN


Regimul de la Phenian a invitat cateva televiziuni internationale, intre care CNN, sa transmita in direct, astazi, daramarea prin implozie a turnului de racire al complexului nuclear de la Yongbyon.

Turnul va fi distrus, intr-un gest ce simbolizeaza oprirea activitatii nucleare, au declarat oficialii nord-coreeni. Reconstruirea lui ar dura mai mult de un an, apreciaza oficialii americani. Coreea de Nord a inchis reactorul de la Yongbyon in februarie 2007.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea