Social

Copos a dat un tun imobiliar de peste patru milioane de euro

Ajuns adjunctul lui Tariceanu, George Copos a cumparat un teren de 5 milioane de euro cu doar un milion de la un ONG patronat de Adrian Nastase

George Copos a dat un tun imobiliar de peste patru milioane de euro, la trei luni dupa ce a fost numit vicepremier in guvernul Tariceanu. Ana Group SA, compania controlata de Copos, a cumparat un teren de 2,13 hectare, situat pe malul Lacului Grivita din Capitala. Pentru pamantul respectiv, firma vicepremierului a platit un pret incredibil de mic: 1.330.877 euro.

Adica, 62,4 euro pentru un metru patrat, in conditiile in care pretul constant al terenurilor din jurul Lacului Grivita este de 250 euro/mp. Valoarea reala a suprafetei depaseste 5,3 milioane de euro.

Ana Group a cumparat terenul direct de la Asociatia Generala a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din Romania (AGVPS), organizatie care a primit statut de utilitate publica inca din primul an al guvernarii PSD. De altfel, fostul premier Adrian Nastase este presedintele de onoare al AGVPS.

Devenind stapan pe valorosul teren, Copos si-a extins proprietatile din cartierul Bucurestii Noi, unde tocmai se dezvolta un cartier de vile.

Reprezentantii lui Copos: aceiasi din Afacerea Loteria"

Contractul de vanzare-cumparare prin care Ana Group a cumparat la pret redus terenul rezidential a fost parafat pe 7 aprilie 2005. Din partea AGVPS a semnat presedintele executiv, Nicolae Selaru. La randul sau, Ana Group SA a fost reprezentata de Roza Gilio Giuzepe, presedintele Consiliului de Administratie, si de consilierul juridic al companiei, Alexandra Klein.

Cei doi sunt cercetati de DNA, in acelasi dosar cu seful lor, George Copos, fiind implicati in vanzarea a 38 de spatii comerciale supraevaluate catre compania de stat Loteria Romana. Mai mult, contractul a fost autentificat la biroul notarial Mentor", acelasi care a operat actele si in cazul tranzactiilor imobiliare din Afacerea Loteria".

Licitatia transformata in negociere directa"

Presedintele AGVPS, Nicolae Selaru, sustine ca pretul obtinut pe cele 2,13 hectare este unul foarte bun. Am organizat trei licitatii pentru a obtine suma asta, dar nu s-a inghesuit nimeni", a precizat seful vanatorilor. In realitate, filmul achizitiei este foarte ciudat.

11 ianuarie 2005. Are loc prima licitatie organizata de AGVPS. In aceasta etapa, comisia se trezeste fata-n fata cu un singur ofertant: Ana Group SA. Copos era deja vicepremier. In situatia data, vanatorii decid amanarea licitatiei, dar admit ca documentele de participare raman valabile pentru runda urmatoare.

20 ianuarie 2005. A doua licitatie are aceiasi protagonisti: AGVPS si Ana Group, in postura de unic ofertant. Presedintele comisiei, Gheorghe Doreanu, seful AGVPS Ialomita, explica cum se va desfasura licitatia sau negocierea" in acest caz. Alexandra Klein, reprezentanta fimei lui Copos, are insa pretentii. Ea considera ca pretul (62,4 euro/mp) solicitat de vanzator este supraevaluat".

Motivul? Angajata Ana Group invoca Planul Urbanistic de Detaliu al Bucurestiului si sustine ca terenul face parte din categoria spatiilor verzi, de agrement si complexe sportive. In concluzie, omul vicepremierului cere o negociere comerciala". Se amana din nou.

21 februarie 2005. Etapa decisiva. De data aceasta se prezinta trei firme: Ana Group SA, Nichtech SRL si Zarco Comimpex SRL. Situatia se solutioneaza rapid. Membrii comisiei constata ca aceasta din urma nu indeplineste conditiile de admitere la licitatie, iar Nichtech se retrage. Astfel, firma lui Copos are drum deschis ca singur ofertant.

Fiind indeplinite conditiile de negociere, Ana Group ofera pentru terenul de langa lac pretul de 62,4 euro/mp. Adica, exact cat cereau si vanatorii-pescari. Adjudecat. Copos ia terenul la un pret de patru ori mai mic decat valoarea reala.

Certificatul - disparut din dosar

Firma vicepremierului a platit 1,33 milioane de euro pentru teren in doua transe. Presedintele executiv al AGVPS, Nicolae Selaru, sustine ca nu stie ce mina de aur a cumparat vicepremierul, care a devenit acum vecin cu alti nababi ce si-au ridicat vile de lux pe partea cealalta a lacului.

Acolo nu se poate construi altceva. Am fost sesizati de firmele interesate ca terenul este trecut in categoria V3B (spatii verzi, de agrement si complexe sportive - n.r.). Nu stiam. Asa ca ne-am interesat la primarie si de acolo am primit un certificat de urbanism care atesta acest lucru. Vi-l putem arata".

Insa din dosarul cu documente al asociatiei a disparut taman acel certificat care anunta potentialul cumparator ca nu se poate apuca prea usor de ridicat vile. Juristii AGVPS l-au cautat in zadar.

Intr-o scrisoare adresata AGVPS inainte de ultima licitatie, oamenii lui Copos promiteau: Vom construi o baza sportiva moderna". Pana acum insa nu s-a miscat un pai acolo, decat daca a batut vantul mai puternic.

Presedintele Corpului Expertilor Tehnici din Romania, Lixandre Miltiade, puncteaza tot ce ar putea atrage un investitor. Pozitia de amplasare este in zona marginala III, dupa cum rezulta din Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti, cu perspectiva de dezvoltare pentru constructii de locuinte tip vila".

Evaluatorii mai scriu negru pe alb ca terenul este plan, sistematizat pentru constructii. Terenul este bun pentru fundare, cu apa freatica la adancime."

Cu toate acestea, expertii indica un pret de vanzare de 1.330.877 de euro, fara TVA. Acelasi cu cel platit de Copos. La capitolul utilitati se specifica ca imobilul este racordat la retelele electrice, sanitare (apa si canalizare), de gaze naturale, drum de acces si transport in comun. In prezent, de jur-imprejurul proprietatii lui Copos se dezvolta un cartier de vile.

In plus, precizarea teren cu perspectiva de dezvoltare pentru constructii de locuinte tip vila" se intalneste si in caietul de sarcini al licitatiei castigate de Ana Group, intocmit de aceiasi experti.

Latifundiarul din Grivita

In ultimii ani, Copos a cumparat pe rupte terenuri in nordul Capitalei, in zona lacurilor Grivita si Straulesti. Acolo se dezvolta unul dintre cele mai mari cartiere de lux din Bucuresti, in vecinatatea bazei sportive Pro Rapid.

Cu terenul rezidential luat de la AGVPS la un pret de patru ori mai mic, magnatul a reusit sa-si extinda proprietatea pe care o avea deja pe malul Lacului Grivita. In iunie 2004, Ana Group a achizitionat alte 2,56 hectare de la CCCF SA. Contractul de vanzare a fost autentificat tot de notarii preferatii ai lui Copos.

CCCF este un fost trust de stat, specializat pe constructii feroviare si dezvoltat in umbra CFR. Pana de curand a functionat in subordinea Ministerului Transporturilor, institutia de la care Copos a luat clubul de fotbal Rapid.

Pe terenurile detinute acum de vicepremier, CCCF administra pe vremuri un complex sportiv cu regim de parc si iesire la lac. Intamplator, in vara lui 2004, cand Copos a luat cele 2,56 ha de la CCCF, in consiliul de administratie al acestei societati era si Aleodor Francu, seful cancelariei premierului Tariceanu.

Roza Gilio, asociatul lui Copos, ne-a confirmat ca Ana Group a cumparat terenul de la CCCF la un pret si mai mic decat cel de 62,4 euro. Ce vreti, preturile au crescut de la an la an. Aproape s-au dublat.
Piata imobiliara a avut o crestere spectaculoasa", a motivat scurt angajatul vicepremierului.

Pretul real: 250 euro/mp

Agentiile imobiliare si particularii au cu totul alt pret fata de cel cu care vicepremierul Copos si-a cumparat terenul. Spre exemplu, Agentia Veles cere 260 de euro/mp in zona in care deja au fost construite cateva vile de lux si exista utilitati. Omnia Imobiliare negociaza metrul patrat incepand de la 350 de euro, in vecinatatea Lacului Grivita.

Cel mai mare pret il afiseaza Ama Imobiliar Construct, societate care negociaza de la 400 Euro/mp. Daca terenul nu are utilitati gen apa-gaze-curent, majoritatea proprietarilor si agentilor imobiliari practica preturi pornind de la 250 euro/mp.
(continuarea in Evenimentul Zilei )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea