Social

#copii saraci #word vision romania # studiu saracie

Alarmant! Copiii romani, tot mai...

România continuă să aibă cei mai săraci copii din Uniunea Europeană, iar jumătate dintre aceştia locuiesc în mediul rural.

Acolo există un grup în creştere de copii foarte vulnerabili – provenind din familii sărace, cu un singur tip de venit, adesea doar alocația copiilor sau un venit social – care se confruntă cu vulnerabilități multiple. Pentru ei munca și nu joaca sau educația este preocuparea cotidiană, merg la culcare flămânzi și se simt marginalizați în comunitate și chiar în familia lor.

Situaţia copiilor care locuiesc în satele româneşti continuă să fie alarmantă, iar decalajul faţă de cei din mediul urban rămâne constant, chiar se adânceşte dacă avem în vedere indicatori socio-economici precum speranţa de viaţa, calitatea vieţii, rata de sărăcie.

Aceasta în condiţiile în care copiii din rural reprezintă, conform datelor Institutului Național de Statistică la 1 ianuarie 2013, 49,77% din populația totală de copii a țării, iar riscul de sărăcie în rural este de 3 ori mai mare. Sărăcia implică pentru aceşti copii vulnerabilităţi multiple - nutriție precară, resurse limitate pentru participarea școlară, acces limitat la servicii, marginalizare, rezultate școlare slabe – care au un impact semnificativ asupra dezvoltării și evoluției lor pe tot parcursul vieții.

Astfel în România rurală de azi sunt numeroase cazurile de copii care:

  • nu primesc hrană suficientă şi adecvată - 1 din 8 copii merge uneori sau întotdeauna la culcare flămând, în creştere cu 2% față de 2012. Procentul celor care se duc întotdeauna la culcare flămânzi s-a dublat la 4% faţă de 2012.

  • nu au acces la servicii medicale decente – 1 din 5 copii între 0 şi 5 ani nu a fost la medic în ultimul an şi aproape jumătate dintre aceştia au avut boli respiratorii, aceste fiind principalele afecţiuni care cauzează moartea copiilor sub 5 ani.

  • abandonează şcoala din motive de sărăcie şi rezultate şcolare slabe - 2,3% dintre familii declară că în ultimul an cel puțin un copil din gospodărie a abandonat școala.

  • sunt nevoiţi să muncească în gospodărie pentru a-şi ajuta părinţii - 1 din 5 copii munceşte înainte sau după şcoală şi 1 din 8 copii absentează de la școală pentru a munci în gospodărie.

  • au dificultăţi în a ajunge la şcoală sau grădiniţă – copiii din mediul rural petrec în medie 35 de minute în drumul spre şcoală, iar 1 in 5 copii merge pe jos mai mult de o ora până la şcoală.

  • afişează comportamente de risc pentru sănătate: 1 din 13 copii cu vârste cuprinse între 12 - 18 ani a fumat cel puțin o dată, iar 1 din 5 a consumat cel puțin o dată băuturi alcoolice, dintre care 19% au consumat alcool cel puțin o dată în ultima săptămână.

  • nu-şi cunosc drepturile şi suferă diverse tipuri de abuzuri - 16% dintre părinți apreciază că „uneori e nevoie să îţi baţi copiii ca să îi poţi educa bine”, iar 22% dintre părinți consideră comunitatea ca fiind nesigură pentru copii.

  • arareori participă la deciziile din comunitate - 89% dintre respondenți spun că deciziile la nivelul comunității sunt luate de primar, singur sau împreună cu consilierii.

Deşi studiul World Vision Romania arată o îmbunătățire a situației materiale (a scăzut numărul de familii care declară că se descurcă greu sau foarte greu cu venitul pe care îl realizează - de la 75,8% în 2012 la 66,1% în 2014), precum şi o creștere cu peste 8% a numărului de gospodării care au acces la utilități față de 2012, România continuă să se situeze printre ultimele țări ale Uniunii Europene şi mult sub media europeană în aceste privinţe, conform rapoartelor OMS.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea