Social

#vaccin #gripa noua #gripa porcina

Copiii raman nevaccinati impotriva gripei AH1N1

Compania farmaceutica britanica GlaxoSmithKline a anuntat ca nu va schimba contractul-tip de vanzare a vaccinului prin care Romania si-ar asuma responsabilitatea in privinta efectelor secundare. Cele 500.000 de vaccinuri pentru copii nu vor mai fi achizitionate.

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel , secretar de stat in Ministerul Sanatatii, considera ca principalul vinovat pentru decizia de a nu achizitiona vaccinul este presa, care a impus in opinia publica ideea ca acesta nu este bun.

"Presa a gresit. Guvernul ar fi cumparat un vaccin, nu un contract. Vaccinul a fost testat, este eficient si nu da efecte secundare. Punct. Asa ca ne ramane sa ne rugam sa fie copiii sanatosi!", a declarat Streinu-Cercel pentru Gandul.

Copiii intre 6 luni si 6 ani raman astfel vulnerabili in fata gripei porcine, in conditiile in care Institutul Cantacuzino nici nu a inceput testarea vaccinului pentru cei mici. Ministrul interimar al Sanatatii, Adriean Videanu, spune ca vaccinul pentru utilizare la copiii de 6 luni - 6 ani va fi gata "cat mai curand posibil".

Inainte de Romania, Polonia a refuzat conditiile contractuale ale GSK pentru livrarea vaccinului Pandemrix. Compania britanica a emis un comunicat in care a explicat ca vaccinul este cel mai bine vandut la nivel mondial si ca nu a impus Romaniei conditii diferite fata de alte tari. Mai mult, britanicii sustin ca au oferit tarii noastre tratament preferential prin rezervarea a 500.000 de doze, in conditiile in care alte tari trebuie sa se inscrie pe lista de asteptare care asigura livrare abia in vara lui 2009

"Vaccinul PandemrixTM este produs de GlaxoSmithKline urmand toate recomandarile si reglementarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii si este aprobat de EMEA (Agentia Europeana a Medicamentului) pentru a fi folosit in prevenirea gripei pandemice, inclusiv pentru copii si sugari , in toate cele 27 de tari europene, din 30 septembrie. Peste 2 milioane de persoane din intreaga lume au fost vaccinate cu PandemrixTM in cadrul programelor de vaccinare aflate in derulare", arata comunicatul GlaxoSmithKline.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea