Social

Copiii preiau din bolile adultilor

Medicii de familie avertizeaza ca alimentatia de tip fast-food si stresul parintilor afecteaza sanatatea celor mici

Programul National de Evaluare a Starii de Sanatate a romanilor a scos la iveala faptul ca tot mai multi copii au probleme de sanatate din cauza stilului de viata, a alimentatiei nepotrivite, dar si a poluarii. Mai mult, medicii prezenti ieri la conferinta nationala de Medicina de Familie au avertizat ca stresul parintilor duce la tulburari de comportament in randul copiilor.

Alimentatia de tip fast-food, bauturile racoritoare, sedentarismul, poluarea, dar si o stare tensionata existenta in sanul familiei au repercusiuni grave asupra sanatatii copiilor. In urma derularii Programului National de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei, s-a constatat ca foarte multi copii sufera de afectiuni cauzate de excesul de greutate (boli de nutritie precum diabetul sau obezitatea), de poluare (boli alergice si respiratorii precum astmul bronsic), dar si de stresul cotidian la care sunt supusi parintii acestora (tulburari de comportament), a declarat dr. Daniela Stefanescu, vicepresedintele Asociatiei Medicilor de Familie Bu­curesti-Ilfov (ASMF-B), la Con­ferinta Nationala de Me­dicina de Familie.

Evenimentul, care se des­fasoara intre 26 si 28 martie la Palatul Copiilor din Capitala, aduce in atentie teme din toate domeniile, legate de bolile cardiovasculare, diabet, copii, varstnici, profilaxie, de implicare a medicului de familie in tot ce inseamna stil de viata si educatie a pacientului.

Pact pentru sanatate

Medicii de familie din Romania au initiat un pact pentru sanatate avand ca principal scop continuitatea si gradualitatea in acest domeniu. Dr. Rodica Tanasescu a spus ca un astfel de pact nu poate porni de la politicieni, ci de la profesionisti. "Stim ca si altii au propus «pacte» de genul acestuia, insa fara sa consulte profesionistii din sanatate.

Noi propunem un pact pornind de la nevoile pacientilor lor. Dorim proiecte si programe de sanatate pe termen lung, cu finantare multianuala, care sa ne garanteze ca munca noastra nu se va risipi", a conchis dr. Tanasescu. Prezent la deschiderea conferintei, ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a spus ca Programul National de Evaluare a Starii de Sanatate va continua in urmatorii cinci ani, fiind alocata suma de o suta milioane de euro pe an. El si-a exprimat speranta ca in 6-10 ani se vor schimba mentalitatea si atitudinea fata de sanatate.
 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea