Social

#elev #scolar #gradinita #scoala #sanatate #afectiuni

Copiii nosti risca depresie si obezitate inca de la gradinita

Generatia tanara a Romaniei are mari probleme de sanatate. Din ce in ce mai multi elevi sufera de afectiuni neuropsihice, la care se adauga bolile devenite deja traditionale, respectiv cele de vedere si cele legate de alimentatie.

Datele ultimelor controale efectuate in scolile din Bucuresti arata faptul ca printre micuti a inceput sa creasca incidenta bolilor cardio-circulatorii si a celor neuropsihice. "Ne intalnim zilnic, din ce in ce mai des, cu ADHD ( Deficit de Atentie ), tulburari de comunicare, agresivitate, depresie. Ultimele doua au capatat o mare amploare ca urmare a ceea se intampla acasa: "living fast", parinti care lucreaza mult, familii despartite, oameni care nu mai au timp pentru copii. Violenta, incurajata de televizor si de computer, e o forma a copilului de a ne atrage atentia", a povestit, pentru Evenimentul Zilei, consilierul scolar Marcela Claudia Calineci.

Aceste noi boli din top se adauga semnalului de alarma tras de medici referitor la numarul de elevi afectati de obezitate. Numarul micutilor afectati de aceasta boala a crescut de doua ori in ultimii ani. Astfel, la nivel national, 3,6% dintre elevii de clasa a IV-a sunt obezi, aceeasi situatie fiind inregistrata si pentru 2,8% dintre cei de-a XII-a. Principala cauza a acestei situatii este lipsa unui stil de viata sanatos in familie.

Parintii isi duc copilul la medic prea tarziu

Raportul privind starea invatamantului in anul scolar trecut arata ca nici in acest interval temporal elevii romani nu au scapat de bolile de ochi, obisnuite de altfel in randul scolarilor. "Primul control oftalmologic trebuie facut la 3 ani, dar multi parinti ii aduc pe cei mici cand nu se mai poate face mare lucru", a precizat, pentru Evenimentul Zilei, medicul Mircea Cristian Moraru.

Topul bolilor din scolile romanesti este intregit de afectiunile cardio-respiratorii. Astfel, varsta la care sunt inregistrate boli de inima sau reumatism este in scadere, cauzele acestei situatii fiind alimentatia nesanatoasa, bolile infectioase sau afectiuni congenitale.

Pentru majoritatea acestor afectiuni inregistrate in randul celor mici, specialistii ii considera vinovati pe parinti. Ei spun ca un stil de viata sanatos insuflat copilului de mic se resimte in timp, iar modul de viata al familiei se traduce in dezvoltarea copilului . In plus, parintii sunt avertizati asupra faptului ca o atentie sporita acordata micutului in primii ani de viata, inclusiv in ce priveste vizitele la medic, il poate scuti pe acesta de probleme de sanatate in timpul cresterii.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea