Social

#eulex #misiune ue #kosovo #onu

Consiliul de Securitate al ONU aproba o misiune UE in Kosovo

consiliul de securitate al ONU a aprobat miercuri planul de desfasurare a unei misiuni de politie si justitie a UE in Kosovo, potrivit unei declaratii in care este salutat acordul Belgradului si Pristinei fata de aceasta masura.

Misiunea UE are ca scop sa preia atributiile unei misiuni ONU, care a administrat fosta provincie sarba din 1999. Kosovo, cu populatie majoritar albaneza, si-a declarat independenta de Serbia in luna februarie, relateaza Reuters.

Multe tari occidentale au recunoscut Kosovo, dar Serbia, sustinuta de Rusia, a refuzat. Consiliul de Securitate al ONU a fost divizat in privinta viitorului Kosovo, iar declaratia data publicitatii miercuri este prima asupra careia cele 15 tari membre au fost de acord dupa proclamarea noului stat.

Intr-un raport dat publicitatii marti, Ban a dat asigurari ca EULEX va da dovada de aceeasi neutralitate ca si ONU in ceea ce priveste independenta, adica desfasurarea sa nu implica recunoasterea noului stat, aminteste AFP.

"Consiliul de Securitate primeste favorabil raportul secretarului general datat din 24 noiembrie" si "cooperarea dintre ONU si ceilalti actori internationali, in cadrul Rezolutiei 1244", potrivit declaratiei citita de reprezentantul statului Costa Rica, ce prezideaza Consiliul in noiembrie, transmite AFP.

Potrivit diplomatilor, aceasta formula in mod deliberat vaga insemna ca executivul ONU isi da acordul pentru ca EULEX sa preia progresiv atributiile misiunii ONU, pastrand in acelasi timp neutralitatea fata de independenta Kosovo .

Consiliul saluta "eforturile Uniunii Europene pentru a promova o perspectiva europeana pentru ansamblul Balcanilor de Vest, aducand astfel o contributie decisiva la stabilitatea si prosperitatea regionale", adauga textul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea