Social

#voluntariat #societate #voluntar

Conferinta Nationala a Voluntariatului, 2011

Voluntariatul este o miscare care vine sa educe in societate valori si responsabilitatea civica. In Moldova cateva zeci de mii de persoane fac voluntariat in fiecare zi, iar odata cu adoptarea Legii voluntariatului aceasta miscare se va extinde, pentru ca legea vine sa neutralizeze acele probleme pe care le intampinau voluntarii pana acum. Declaratia a fost facuta la prima Conferinta Nationala a Voluntarilor, pe 20 aprilie 2011 , de catre secretarul Consiliului National al ONG-urilor, Antonita Fonari.

"Pana acum era foarte complicat sa fii voluntar. Cand venea Inspectia Muncii intr-o organizatie si gasea cinci oameni care nu au contract de munca spunea ca este o incalcare a legii, pentru ca nu era nicaieri prevazut ce inseamna activitatea de voluntariat. Acum voluntarii pot incheia contracte speciale, in care este prevazut cate ore voluntarul este implicat in activitate, pentru ca a fi voluntar inseamna a lucra fara a fi platit”, a spus Antonta Fonari. Potrivit secretarului Consiliului National al ONG-urilor, odata cu implementarea acestei legi, multe lucruri vor fi rezolvate. Voluntarii vor avea contract incheiat cu organizatia, carnet de voluntar sau certificat de voluntar, cu ajutorul carora vor putea obtine mai multe beneficii.

Prezent la eveniment, presedintele interimar, Marian Lupu, a declarat ca prima data a avut ocazia sa vada cu adevarat o munca de voluntariat cand a participat, in 2006, la Festivalul Voluntarilor. „Am avut pentru prima data o astfel de invitatie si am vrut sa vad ce reprezinta voluntariatul in Republica Moldova. Acea actiune m-a surprins placut. Am vazut tineri, oameni de varsta medie si de varsta a treia care dezinteresat erau antrenati in activitati de voluntariat, caritate, ingrijirea copiilor, ajutorarea batranilor, salubrizare”, a declarat Marian Lupu, care spune ca de atunci si-a dorit sa devina parte componenta a acestei miscari.

"Ma bucur ca parteneriatul dintre Parlament si societatea civila a adus rezultate, poate nu ideale, poate nu am reusit sa realizam tot ce am stabilit, dar cu certitudine au fost facuti mai multi pasi inainte pentru dezvoltarea cadrului legislativ, sustinerea miscarii de voluntariat, pentru consolidarea unei societati democratice”, a declarat Marian Lupu.

Viceministrul educatiei, Loretta Handrabura, a declarat ca voluntariatul este o componenta fundamentala a societatii civile, pentru ca insufleteste cele mai nobile aspiratii ale omenirii: pacea, libertatea, oportunitatea, siguranta. "Eu imi doresc ca acest an sa nu ramana unul declarativ, dar sa ne mobilizeze plenar pe noi toti de a ne regasi in aceasta echipa a entuziastilor implicati in voluntariat”, a declarat viceministrul. Loretta Handrabura a mai spus ca acum se lucreaza asupra implementarii Legii voluntariatului, prin care vor fi stimulati tinerii care fac voluntariat activ. Acestia vor avea facilitati la admiterea la facultati, la obtinerea bonurilor de cazare in camine si a burselor etc.

Legea voluntariatului a fost adoptata in iunie 2010.

Citeste stirea in intregime pe Imparte.ro - Donatii online.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea