Social

Conducerea DSV Braila, destituita pentru chinuirea animalelor

La Scarlatesti, comuna Ciresu, judetul Braila, noul focar de gripa aviara , lucrurile au scapat de sub control, mai multe pasari ajungand sa alerge disperate cu coada in flacari. ,Au fost 4-5 pasari uitate de un localnic intr-o pubela si, nefiind suficient gazate, au scapat si au sarit chiar in foc", ne-a povestit Vasile Toba, primarul comunei Ciresu. Potrivit legii, in uciderea animalelor pentru controlul unor boli trebuie folosite metode care sa cauzeze moartea imediata a animalelor si sa nu se actioneze asupra animalului pana cand nu s-a constatat ca este mort. Primarul spune ca pasarile au fost prinse dupa ce s-au aruncat singure in flacari si apoi gazate, dupa care incinerate in groapa comuna de la marginea satului. ,Avem de ucis circa 15.000 de pasari si oamenii nu prea vor sa inteleaga ca trebuie sa renunte la ele. Astazi a avut loc o mica altercatie pentru ca o parte dintre sateni s-au opus atunci cand a trebuit sa li se ridice pasarile. In cele din urma au acceptat, mai ales ca vor primi despagubiri astazi" (n.r. - ieri), a mai spus primarul. Ministrul Agriculturii a decis destituirea directorului Directiei Sanitar-Veterinare Braila, Cezar Vanatoru , si a directorului adjunct, Gicu Dragan, pentru slaba implicare in gestionarea situatiei privind gripa aviara din localitatea Scarlatesti, comuna Ciresu. ,Au organizat foarte prost intreaga actiune, iar masurile luate au fost puse in aplicare cu intarziere. Sacrificarea pasarilor a inceput foarte tarziu si nu au fost respectate regulile impuse de o asemenea situatie", ne-a spus Gheorghe Flutur. El a dispus si audierea celor doi directori de comisia de disciplina a autoritatilor veterinare, pentru abateri profesionale. Nici medicul veterinar din satul Scarlatesti nu a scapat nesanctionat, el fiind amendat cu 20 milioane lei, intrucat acesta a pus un diagnostic gresit la probele recoltate din sat. ,A dat un alt diagnostic, iar probele au fost trimise tarziu la laboratorul din Bucuresti", a mentionat Flutur. Virusul H5 a fost depistat sambata la probele prelevate de la o curca din curtea primarului. In cursul acestor zile vor fi sacrificate in jur de 15.000 de pasari.

Conferinta despre gripa aviara - condusa de un doctor in medicina muncii
Directia de Sanatate Publica din Ministerul Sanatatii a convocat, ieri, o conferinta nationala despre strategia de interventie in pandemia de gripa. Dr. Rodica Costinea, sefa directiei, a stabilit aceasta intalnire cu directorii de spitale si de DSP-uri, cu o intarziere de doua luni dupa izbucnirea crizei. Pe ultima suta de metri, a fost inclusa in program si discutia despre rujeola. Dr. Costinea a condus discutiile, desi este specialist in medicina muncii. Epidemiologii au fost uitati cu desavarsire, iar cel mai important for, Societatea Romana de Epidemiologie, nu a primit o invitatie la aceasta asa-zisa conferinta nationala.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea