Social

#centru #psihiatrie #medicament #raport #psihic #bolnav

Conditii mizere si supradoze de medicamente pentru bolnavii psihic din Romania

Bolnavii psihic din Romania traiesc in conditii mizere, inghesuiti in spatii care nu respecta regulile minime de curatenie si tratati cu prea multe medicamente. Aceasta este principala concluzie a raportului Centrului de Resurse Juridice ( CRJ ), care atrage atentia si asupra faptului ca personalul care lucreaza in aceste spitale nu stiu care sunt drepturile acestor pacienti.

Majoritatea persoanelor care au fost diagnosticati cu afectiuni psihice severe si internate in centre de specialitate traiesc in conditii deplorabile: cate doi sau trei in pat, in saloane murdare, hraniti foarte prost sau deloc si rupti de lume.

"Sectiile de psihiatrie sunt, in general, supraaglomerate, iar pacientilor nu li se respecta mai deloc viata privata. Sunt imbracati la fel si au posibilitati limitate de a lua legatura cu familiile. Nu beneficiaza de telefon si nu isi pot transmite corespondenta fara ca aceasta sa fie verificata sau chiar corectata, pe alocuri", a precizat Horatiu Rusu, unul dintre monitorii CRJ, citat de Evenimentul Zilei.

Personalul nepregatit supradozeaza cu medicamente pacientii

Reprezentantii Centrului de Resurse Juridice au vizitat mai multe centre care adapostesc persoane bolnave psihic si au fost speriati de situatia gasita in aceste institutii. Pacientii erau tinuti in conditii in frig, unii stateau chiar dezbracati, unii erau supradozati cu medicamente pentru ca personalul medical sa poata avea liniste. In privinta personalului din aceste centre, monitorii CRJ au atras atentia asupra faptului ca in mare majoritate, cei care lucreaza in aceste centre nu au pregatirea necesara pentru a desfasura aceasta activitate.

Potrivit Evenimentul Zilei, raportul CRJ a mai semnalat si cazuri in care persoane internate nevoluntar au fost deposedate de bunuri. “Nu exista practica consimtamantului informat la internare si sunt cazuri in care pacientii sunt privati in mod ilegal de liberate”, a adaugat Horatiu Rusu.

Inca un an, aceeasi situatie

Aceeasi situatie a fost raportata si in urma cu un an de un alt raport. "Degeaba se fac planuri pentru cladiri mai frumoase, daca oamenii nu vor fi instruiti. Institutiile de psihiatrie nu se vor schimba pana nu se va schimba personalul", declara atunci psihologul Mugur Ciumageanu, citat de Evenimentul Zilei.

Raspunsul autoritatilor in acest caz a fost prompt si a promis schimbarea situatiei, incercand sa scuze si conditiile gasite de cei care au alcatuit raportul CRJ. Din pacate, personalul care lucreaza in aceste unitati are mentalitati invechite, greu de schimbat, iar cei nou-formati pleaca sa lucreze in strainatate. Cat priveste starea cladirilor, trebuie sa luam in calcul ca sunt spitale vechi, de peste 150 de ani, unde trebuie reamenajate utilitatile”, a comentat, pentru EVZ, Ileana Botezatu, seful Centrului de Sanatate Mintala .

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea