Social

Grupurile de interese din Capitala au la indemana o metoda simpla de imbogatire rapida: concesionarea terenurilor de la municipalitate. Ca intr-un joc Monopoly, cu largul concurs al consilierilor municipali, dar si al amploaiatilor din Primaria Capitalei, ei obtin pe mai nimic terenuri, care pe piata libera valoreaza sute de mii de euro.

Cele mai vanate zone sunt cele ultracentrale si din sectorul 1 al Capitalei. Un domn pe nume Alexandru Gusidi vrea sa concesioneze nu mai putin de patru terenuri. Pentru fiecare teren in parte, patronul SC CONMAT PROD IMPEX SRL a cerut sa-i eliberam cate un Certificat de Urbanism . A venit chiar cu scandal, pe motiv ca nu i-am eliberat actele solicitate in regim de urgenta, ne-a declarat primarul sectorului 1, Andrei Chiliman .

Cele patru terenuri insumeaza aproape 1.400 de metri patrati. Ele sunt amplasate pe strazile Constantin Capitanu nr.8, Oasului nr.73, Milcov nr.20 si Propasirii nr. 13. Loturile au suprafete cuprinse intre 225 metri patrati si 514 metri patrati. Pe piata libera, un metru patrat de teren intravilan, in zona de nord a Capitalei, se vinde cu cel mai putin 100 de euro.

Domnul Gusidi nu este insa un cetatean oarecare, care vrea teren pentru constructii de utilitate publica asa cum prevede legea. El este membru al Partidului Democrat sector 5 si proprietarul unei firme, care are ca principal obiect de activitate constructii de cladiri si lucrari de geniu civil.

Dupa cum ne-a declarat domnul Gusidi, pe aceste terenuri intentionam sa construim cladiri de birouri. Deocamdata am obtinut Certificatele de Urbanism si asteptam aprobarea pentru PUD. Dupa ce obtinem toate aprobarile, mergem la Comisia de Concesiuni .

Reteta dupa care actioneaza afaceristii colorati in portocaliu este una cat se poate de simpla. De la angajatii Directiei Juridice din Primaria Capitalei primesc pontul cu terenurile libere de constructii si, deocamdata, si de proprietari. Dupa ce au aflat care sunt amplasamentele, cer pentru ele eliberarea unui Certificat de Urbanism.

Langa acesta mai adauga si Planul de Urbanism Detaliu (PUD), dupa care cer la Primaria Capitalei concesionarea terenului. In hatisul birocratic se pot strecura numai cunoscatorii. Inainte de a lua aprobarea consilierilor municipali, cererea de concesiune trebuie sa primeasca aviz favorabil de la Directia de Achizitii, Concesionari si Contracte, de la Directia de Urbanism si Amenajarea Teritoriului, de la Directia de Evidenta Proprietatii, de la viceprimarul general al Capitalei, Ludovic Orban, de la secretarul general Dumitru Stanescu si de la primarul general Adriean Videanu.

Va garantez ca nici un simplu cetatean n-ar reusi sa obtina o concesiune cat de mica, a precizat primarul Chiliman. Concesionarea de terenuri, in plin proces de aplicare a legilor de restituire a proprietatilor si fara ca municipalitatea sa-si delimiteze domeniul public si cel privat, este cel putin la limita legalitatii. In aceasta perioada, autoritatile n-ar trebui sa ia in privinta terenurilor nici o decizie administrativa si, cu atat mai putin, concesionarea pentru 49 de ani.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea