Social

#stat #angajat #concediu #salariu #bugetar

Concediul fara plata al bugetarilor de la 1 octombrie, amanat

Bugetarii nu mai intra in concediu fara plata de la 1 octombrie. Masura adoptata de Guvern a fost amanata pentru ca PNL a contestat-o la Curtea Constitutionala iar magistratii nu vor da un verdict in acest caz mai devreme de 8 octombrie.

Liberalii au depus o contestatie impotriva legii privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice , rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International. Masura trimiterii bugetarilor in concedii fara plata cel putin 10 zile, incepand cu 1 octombrie, ar avea ca scop economisirea a 15,5 procente din fondul public de salarii, in ultimul trimestru al anului 2009, noteaza Gandul.

Daca masura liberalilor va fi respinsa, legea ar putea fi pusa imediat in aplicare. Autoritatile au insa o singura problema: nu au elaborat si o metodologie de aplicare a noii legi. Potrivit Gandul, Guvernul nu a discutat pe aceasta tema cu nici unul dintre partenerii sociali. "Nu s-a discutat nimic despre acest subiect. Nici la Justitie, nici la Interne, nici la Transporturi, nici la Munca… Ce putem spune? Asteptam sa ne invite la discutii de Craciun", a declarat, pentru Gandul, Dumitru Costin , presedintele confederatiei Blocul National Sindical.

Guvernul Boc a propus trimiterea in concediu fara plata pentru o perioada de 10 zile cu aproximativ o luna in urma, insa de atunci intrarea in vigoare a masurii se tot amana: mai intai nu a fost gata legea, iar acum trebuie asteptata decizia Curtii Constitutionale privind constitutionalitatea acesteia. Acest lucru va dura insa cel putin 10 zile, dupa cum anunta reprezentantii Executivului.

Potrivit Realitatea.net, aceasta nu este singura masura intarziata. Prin masurile care asteapta intrarea in vigoare a legii privind desfiintarea si reorganizarea unor agentii guvernamentale cateva mii de persoane, angajate ale acestor agentii, vor ramane somere. Banii economisiti astfel urmau sa se alature celor rezultati in urma cumularii pensiei cu salariul de la stat, masura care era planificata tot pentru octombrie.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea