Social

#iran #teheran #evenimente #violente #cetateni #comunitati

Comunitatile din Iran sunt speriate de violente si amenintari

Comunitati intregi din Iran, infricosate de evenimentele care au loc in ultimele saptamani in aceasta tara. Din cauza violentelor din ultimele saptamani comunitatile evreiasca si crestina din Iran se tem pentru siguranta lor, in timp ce multi dintre evreii din aceasta tara se gandesc sa plece.

In Iran traiesc comunitati mari de alte religii , care au dreptul sa isi practice religia, insa fara sa aiba insemne si semne disctinctive pe cladirile unde se intampla ceremonialele religioase.

Potrivit Cotidianul, liderul Revolutiei Islamice din 1979, ayatollahul Khomeini, a stabilit in Constitutia iraniana ca trebuie respectat dreptul la exprimare religioasa al “oamenilor cartii”, asa cum sunt prezentati in Coran credinciosii marilor religii monoteiste, astfel ca acestia se pot ruga fara sa aiba presiuni.

De exemplu, comunitatea evreiasca din Iran este cea mai mare din Orientul Mijlociu, in afara statului Israel, si are peste 20 de sinagogi numai in capitala Teheran, fara a avea insa permisiunea de a avea insemne religioase pe acestea. Un alt exemplu este reprezentat de crestini , care au reprezentanti in Majlis, Parlamentul iranian. Insa in ultima vreme pe zidurile oraselor au inceput sa apara mesaje anti-israeliene, desene cu Steaua lui David sparta in bucati, lucru care ii sperie pe evrei, dar si pe crestini.

Tinerii au inceput sa se gandeasca din ce in ce mai mult la plecarea din Iran, in timp ce membrilor comunitatii trecuti de o anumita varsta le este teama de izbucnirea unui razboi, mai ales in conditiile in care intre Iran si Israel tensiunile s-au intensificat in ultima vreme. Ei sunt hotarati insa sa ramana in Iran, cel putin atata timp cat situatia nu le va pune in pericol vietile.    

In ultimele luni Iranul a devenit un loc al violentelor, declaratiilor razboinice si amenintarilor, dublate de activitati de intarire a acestora
. Au fost intai violentele de pe strazile Teheranului, de dupa alegerile prezidentiale de luna trecuta, care s-au soldat cu victime, mai apoi anunturile privind dezvoltarea activitatii nucleare, precum si amenintarile la adresa Occidentului si Israelului, stat care a primit indirect permisiunea de a folosi forta armata impotriva Iranului, din partea Statelor Unite, in cazul in care va considera necesar acest lucru.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea