Social

#investirea barack obama #asteptari europeni obama #angela merkel #vladimir putin

Comunitatea internationala are asteptari mari din partea lui Obama

Presedintele american ales Barack Obama, care va depune marti juramantul, genereaza asteptari mari in lume, pentru schimbarea politicilor predecesorului sau George W. Bush privind Guantanamo, Irakul, lupta impotriva schimbarii climatice sau relatiile cu Rusia.

Comunitatea internationala asteapta cu nerabdare implicarea celui de la 44-lea presedinte al Statelor Unite, aliat traditional al Israelului, in conflictul din Gaza .

Obama a dat asigurari saptamana trecuta ca se va implica in situatia din teritoriile palestiniene "imediat" dupa investirea sa in functie, in 20 ianuarie, relateaza AFP. "Prima si cea mai imediata" preocupare a lui Obama in ceea ce priveste politica externa trebuie sa fie Orientul Mijlociu, a declarat saptamana aceasta premierul britanic Gordon Brown.

In Orientul Mijlociu, opinia publica se asteapta ca noul presedinte sa aiba o abordare foarte diferita de cea a predecesorului sau, al carui mandat va ramane marcat de o invazie in Irak dezastruoasa pentru imaginea Statelor Unite in lumea araba. Viitorul sau secretar de stat, Hillary Clinton, a anuntat ca va cauta o abordare diplomatica fata de Siria si de Iran, confirmand promisiunile electorale ale candidatului democrat, de a deschide dialogul cu Teheranul, calificat drept stat problema si plasat de Bush pe axa raului.

"Am vrea sa contribuim la stabilizarea regiunii (Orientul Mijlociu - .red.). Dar trebuie sa fim implicati, sa nu mai fim izolati, ca pana in prezent", a declarat presedintele sirian Bashar al-Assad, intr-un interviu acordat saptamanalului german Der Spiegel.

La randul sau, presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a declarat joi ca tara sa asteapta o "schimbare de comportament" din partea Statelor Unite, in special sa "puna capat ingerintelor in afacerile altor tari", pentru ca relatiile bilaterale sa se imbunatateasca. Una dintre primele decizii ale lui Obama, potrivit colaboratorilor sai, va fi sa ordone inchiderea centrului de detentie american de la Guantanamo, simbol al exceselor din lupta impotriva terorismului a predecesorului sau.

In ceea ce priveste Irakul, Pentagonul pregateste deja planurile pentru o retragere accelerata a fortelor americane, promisa de candidatul democrat in timpul campaniei sale. Vor fi facute eforturi in ceea ce priveste razboiul din Afganistan, principalul front in razboiul impotriva terorismului, din punctul de vedere al lui Obama, unde acesta intentioneaza sa trimita 30.000 de soldati suplimentari in urmatoarele 18 luni.

"Speram sa vedem o schimbare radicala in modul in care desfasuram razboiul impotriva terorismului", a declarat Homayun Hamidzada, purtator de cuvant al presedintelui afgan Hamid Karzai, adaugand ca "solutia (la problema afgana - n.red.) este o abordare regionala". In Afganistan, la fel ca in India, liderii acuza Pakistanul ca adaposteste grupari extremiste, autoare ale atacurilor vizand teritoriile lor, ca cele din Bombay din luna noiembrie.

"India va privi cum administratia Obama raspunde Pakistanului si ce presiuni va exercita asupra acestei tari pentru (a pune capat - n.red.) terorismului", afirma Lalit Mansingh, fost ambasador al Indiei la Washington. Noua administratie va mosteni relatii destul de tensionate si cu Rusia, care au amintit de perioada Razboiului Rece in timpul conflictul din Georgia, din august 2008.

Premierul rus Vladimir Putin l-a calificat sambata pe Obama drept o persoana "sincera si deschisa", care a trimis "semnale pozitive" Moscovei, dar a precizat ca Europa nu trebuie sa aiba asteptari prea mari. Summitul NATO din luna aprilie va avea valoare de test, in conditiile in care Moscova se opune ferm extinderii Aliantei spre frontierele sale.

O alta putere regionala, China, a carei stabilitate politica depinde de cresterea economica exceptionala, va fi atenta la orice intensificare a protectionismului din partea Statelor Unite. La randul sau, disidenta chineza Zeng Jinyan, al carei sot, si el opozant al puterii, se afla in inchisoare, a cerut noii administratii sa exercite mai multe presiuni asupra Beijingului pentru respectarea drepturilor omului.

"Sper ca Obama va putea sa acorde mai multa atentie drepturilor omului in relatiile cu China, in special in ceea ce priveste libertatea de expresie si de asociere", a spus ea. Si angajamentul lui Obama impotriva schimbarii climatice, dupa inertia predecesorului sau, este asteptat peste tot in lume. Dar aceasta prioritate este amenintata in prezent de o alta urgenta: criza economica.

Summitul tarilor dezvoltate si emergente, G20, din aprilie, de la Londra, genereaza mari asteptari, in special privind stabilirea unor noi reguli privind finantele internationale. Cancelarul german Angela Merkel a declarat ca are "mari asteptari" in ceea ce il priveste pe noul presedinte american Barack Obama, pentru stabilirea unei noi arhitecturi financiare.

Ea a avertizat, insa, Statele Unite ca vor exista "discutii serioase" daca intentioneaza sa sustina pe termen lung industria lor automobilistica. "Nu putem privi ani la rand cum industria automobilistica americana este mentinuta in viata cu miliarde de dolari ajutoare publice, in conditiile in care acest lucru genereaza inconveniente in ceea ce priveste competitivitatea in Germania", a declarat ea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea