Social

#alcool #romania #oms #comunism #republica moldova

Comunismul si alcoolul: afla cat si de ce beau romanii

Toate statele europene fost comuniste ocupa locuri fruntase in clasamentul OMS, legat de consumul de alcool in fiecare tara. Comunismul ar fi jucat un rol important in formarea deprinderii romanilor de a consuma alcool in exces.

Republica Moldova este tara cu cei mai mari consumatori de alcool din lume, urmata de Cehia si Ungaria. Consumul mediu de alcool pe cap de locuitor in Republica Moldova este de 19,2 litri de alcool, iar in Romania de 15,3 l.

Dan Lungu , sociolog si profesor la Universitatea din Iasi ofera explicatia: mentalitatea formata in timpul comunismului este unul dintre factorii principali pentru consumul de alcool in exces.

"Exista niste factori sociali care sa justifice acest comportament. Eu cred ca toate tarile fost comuniste ar trebui sa se gaseasca in fruntea clasamentului pentru ca una dintre metodele clasice ale totalitaristilor de a pastra linistea era sa se restranga mancarea si sa dea drumul la mult alcool. Pentru ca, nu-i asa, alcoolismul paralizeaza constiinte si vointa de a critica.

In plus, o masa de consumatori de alcool este mai usor de condus si de manipulat. Intre totalitarism si consumul de alcool este o legatura stransa. De altfel nu putini sunt cei care sustin ca aceste lucruri nu au fost deloc intamplatoare, ci asa s-a dorit. Amintiti-va ca magazinele de mancare erau tot timpul goale, dar vodca si rachiuri de tot felul se gaseau usor", a explicat sociologul Dan Lungu, citat de Gandul.info.

Potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in fiecare an 2,5 milioane de oameni mor din cauza alcoolului in lume, mai multi decat mor de SIDA sau in accidentele auto.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea