Social

Comunism incognito

Bucurestiul era sedus deja de ideea unor sosele zburatoare si a unor caprioare zvelte printre semafoarele inteligente. Oprescu doar a colectat.
 
Aleksandr Bogomolet. Doctor. A fost mai intai membru al Institutului Pasteur din Paris, iar apoi s-a remarcat ca savant sovietic si om politic . Domeniul sau de expertiza: studierea metodelor prin care viata omului poate fi prelungita. A depus marturie ca a gasit persoane ce traiau la varste de peste 130 de ani.

Dar acestea nu se intalneau decat in regiuni retrase din Caucaz, deoarece, in marile orase, capitalismul si bolile sociale pe care le provoca le grabeau in mod nedrept sfarsitul. Si doctorul Bogomolet a pus la punct un procedeu stiintific cu transfuzii sangvine si cu injectii, astfel incat in anii urmatori se vehiculau deja teorii ce prevesteau ca in putin timp oamenii vor ajunge sa atinga frecvent suta de ani sau chiar 150.

Numai ca Bogomolet si-a invalidat propria teorie murind la 65 de ani.

Stalin i-a confirmat esecul prin decesul sau survenit la 73. Faptul ca Bogomolet isi incepuse cariera la o institutie prestigioasa nu l-a impiedicat sa deraieze in penibil.

Puterea de convingere a comunismului, asa cum o arata si Lucian Boia in cartile sale, consta in faptul ca a colectat sentimentele unor oameni deja sedusi de idealurile stabilite. Nu comunistii le-au bagat in cap oamenilor ideea renuntarii la proprietatea privata, a impartirii profitului in mod egal intre oamenii muncii si altele asemenea.

Sorin Oprescu. Doctor. Primar. O autostrada suspendata peste intregul Bucuresti este visul ascuns al oricarui sofer. Caprioarele si lebedele din Piata Unirii reprezinta scopul de neatins al tuturor celor ce se sufoca in atmosfera de beton a orasului. Orasul era sedus, Oprescu a colectat.

Orasul era pregatit pentru un primar tip Oprescu, numai ca este mai greu sa realizezi cat de aproape bate respiratia comunismului si cat de posibila este revenirea lui intr-una dintre diversele sale forme. Pentru ca regimul comunist isi propune numai teluri fantastice, care intorc istoria pe dos, aruncand la cos orice nedreptate si neajuns.

Orice ideal care mai are vreo legatura cu realitatea nu-si va gasi locul, el fiind incompatibil cu esenta sa. Cum a fost, de exemplu, ideea unui circuit de Formula 1 in jurul Casei Poporului. Cel ce a propus-o nu a iesit primar, iar cetatenii l-au considerat penibil. Dar circuitul s-a facut pana la urma sub mandatul altui edil.
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea