Social

#siria #nuclear #raport aiea #israel #complex #bombardat

Complexul sirian bombardat de israelieni, posibil unul nuclear

Complexul sirian bombardat de fortele israliene are caracteristicile unui reactor nuclear, iar inspectorii ONU au descoperit acolo urme "semnificative" de uraniu, se arata intr-un raport AIEA .

Raportul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica ( AIEA ) arata ca informatiile obtinute in cadrul vizitei inspectorilor din iunie nu sunt suficiente pentru a trage concluzia ca acolo a existat candva un reactor.

Este nevoie de mai multe cercetari si de o mai mare transparenta din partea Siriei, arata raportul, citat de Reuters. Documentul confidential arata ca Siriei ar trebui sa i se ceara sa permita accesul inspectorilor la ceea ce a ramas din complex si la echipamentele mutate in alta parte dupa raidul israelian din septembrie 2007.

In aprilie, Statele Unite au furnizat AIEA informatii despre care afirma ca sugerau prezenta unui reactor in curs de constructie cu asistenta nord-coreeana. Reactorul ar fi urmat sa produca plutoniu pentru bombe atomice. Siria, aliata a Iranului, al carui program de imbogatire a uraniului este investigat de AIEA de mai multi ani, afirma ca raidul a vizat o cladire militara dezafectata si urmele de uraniu descoperite provin de la bombele israeliene.

Damascul a respins drept false imaginile prin satelit si alte informatii care ar sugera ca se pregatea sa construiasca un reactor nuclear. Raportul arata ca Siria nu a prezentat documentatia ceruta pentru a-si sprijini afirmatiile despre natura complexului si nu a acceptat ca inspectorii AIEA sa viziteze ale trei locuri unde s-ar afla dovezi legate de raidul israelian. Inspectorii ar fi vrut sa ia esatioane si sa studieze echipamentele mutate de la locul raidului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea