Social

#comisia europeana #raport #coruptie #romania

Comisia Europeana vrea sa vada demnitari condamnati si cu banii luati

Potrivit proiectului Raportului pe justitie, Romania a inregistrat progrese in lupta impotriva coruptiei, dar lipsesc cazurile finalizate. Procurorii ies pe plus, parlamentarii si judecatorii, pe minus.
 
Inceput incurajator, dar rezultate modeste in lupta impotriva coruptiei. Aceasta pare sa fie principala concluzie a Comisiei Europene din proiectul de raport ce urmeaza sa fie dezbatut miercuri, la Bruxelles. Potrivit documentului, consultat de Cotidianul, marea problema ramane coruptia la nivel inalt, unde s-au inregistrat “putine rezultate concrete”.

Oficialii europeni evidentiaza insa progrese la nivelul activitatii procurorilor din toate structurile. Eforturile DNA, “care a inregistrat in mod constant rezultate bune in demararea anchetelor in cazuri de coruptie la nivel inalt”, sunt umbrite de sentintele “blande” date de judecatori.

De asemenea, Comisia Europeana critica explicit blocarea a zece “dosare-cheie” in care sunt anchetati fosti inalti demnitari, impartind vina intre Parlament, care impiedica investigarea, si Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a invalidat decizii anterioare.

Parlamentarii romani sunt criticati si pentru dezbaterile pe marginea Codului de procedura penala, unde se incearca restrictionarea colectarii unor anumite tipuri de probe.

In document se mentioneaza ca aceste dezbateri induc o stare de incertitudine legala si ii fac pe magistrati sa fie reticenti in a-si continua cazurile. “Nu este clar daca probele de azi vor mai fi valabile si maine”, se arata in proiectul de raport. In consecinta, Bruxelles-ul cere eliminarea amendamentelor controversate la ordonanta de urgenta privind Codul penal si Codul de procedura penala.

Comisia Europeana
promite sa stea cu ochii pe Parlamentul de la Bucuresti, “care trebuie sa demonstreze un angajament clar in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt”. Deputatii si senatorii au amanat pentru sesiunea de toamna luarea unor decizii in cazul avizelor solicitate de procurori in dosarele care ii vizeaza pe Adrian Nastase, Miron Mitrea, Codrut Seres si pe Paul Pacuraru.

Fata de Raportul din ianuarie, noul document al Comisiei Europene inregistreaza mai multe semnale pozitive, care ii fac pe oficialii europeni sa afirme ca “Romania se misca in directia potrivita”. Printre acestea, infiintarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI) si numirea unui nou ministru al Justitiei sunt considerate extrem de importante. De asemenea, se remarca campaniile de constientizare si adoptarea unei strategii de combatere a coruptiei in administratia publica locala.

In concluzie, Comisia Europeana anunta ca deocamdata nu va invoca masurile de salvgardare pentru ca “sprijinul este mai important decat sanctiunile”. Insa, mecansimul de verificare va fi mentinut “inca o perioada”. In finalul documentului este strecurat un avertisment voalat potrivit caruia, in cazul in care lupta impotriva coruptiei nu va da rezultate, romanii ar putea fi impiedicati sa beneficieze de aderarea la spatiul Schengen sau la zona euro.

“Cetatenii Romaniei au dreptul sa se bucure de toate beneficiile aderarii la Uniunea Europeana. (…) Incapacitatea de a elimina dubiile privind combaterea coruptiei ii frustreaza de aceste drepturi si erodeaza increderea acestora in statul de drept”, conchide Comisia Europeana.

Bulgaria, mai rau ca niciodata

Comisia Europeana le-a pregatit bulgarilor doua rapoarte, ambele urmand sa fie discutate miercuri. In premiera europeana, raportul de tara este insotit de un document in care se analizeaza utilizarea fondurilor UE. Potrivit BBC, care a obtinut proiectele celor doua documente, este cel mai dur document scris vreodata de executivul european despre un stat membru.

“Bulgaria trebuie sa se angajeze sa-si curete administratia si sa dea asigurari ca sprijinul generos pe care il primeste de la Uniunea Europeana ajunge intr-adevar la cetateni si nu e deturnat de oficiali corupti, lucrand mana in mana cu crima organizata ”, se arata in documentul citat. Iar Bulgaria va plati foarte scump aceste acuzatii.

Dupa ce i-au fost suspendate fonduri de sute de milioane de euro din cauza suspiciunilor de frauda, Sofia ar putea pierde alte 600 de milioane de euro. Banii sunt in pericol de a fi pierduti dupa ce Comisia Europeana a amenintat cu retragerea acreditarii pentru cele doua agentii care distribuie fondurile. In total, Comisia ia in calcul blocarea a 11 miliarde de euro, bani ce ar fi trebuit sa fie alocati Bulgariei pana in 2011.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea