Social

#comisia europeana #raport #parlament #procurori

Comisia Europeana lauda procurorii si critica Parlamentul

Primul pe lista „paratilor“ este Parlamentul, care „tine blocate” dosarele penale ale demnitarilor.

A inceput numaratoarea inversa a zilelor pana la publicarea, pe data de 23 iulie, a Raportului Comisiei Europene (CE). Chiar daca forma finala a acestuia nu a fost inca definitivata, punctele principale ale documentului sunt batute in cuie , potrivit unor surse interne, dar si europene.

Astfel, la capitolul „bile albe”, este apreciata pozitiv activitatea Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) si a Ministerului Public, in special a structurii de lupta impotriva crimei organizate. Oficialii CE considera ca aceste institutii s-au implicat activ in combaterea marii coruptii. De asemenea, infiintarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI) este trecuta tot la „ realizari ”, in continuare urmand a fi monitorizate modul in care inspectorii ANI vor face verificarile si, mai ales, finalizarea acestora.

Raportul este insa mult mai consistent in privinta „bilelor negre”, cum ar fi blocarea marilor dosare de coruptie de catre Parlamentul Romaniei, care nu s-a pronuntat inca in privinta avizarii urmaririi penale impotriva unor demnitari.

De asemenea, legislativul este criticat si in legatura cu tentativa, amanata pentru moment, de modificare a Codului de procedura penala, in sensul introducerii unor amendamentede natura sa ingreuneze anchetele procurorilor.

Anumite critici privesc si activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, precum si pe cea a Curtii Constitutionale. In afara de problemele ce tin exclusiv de Justitie, Raportul CE mentioneaza si problemele legate de coruptie din sistemele de sanatate si invatamant.

Un alt lucru incurajator din Raportul CE este faptul ca vecina noastra, Bulgaria, se prezinta si mai prost decat Romania, unde cazurile de fraudare a fondurilor europene si penetrarea crimei organizate la nivelul institutiilor statului au atins cote alarmante.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea