Social

Columbeanu si-a convertit iubita la ortodoxie

Simbata dimineata, incepind cu ora 10.00, micuta alee pe care se afla bisericuta din satul Izvorani a inceput sa se umple cu zeci de masini. Lasind de o parte luptele politice, framintarile sociale si grijile legate de aminarea integrarii in UE, evenimentul mediatic care a captat atentia intregii opinii publice romanesti a fost convertirea catolicei Monica Gabor la ortodoxism. Gest socant si cutremurator in acelasi timp , facut in preajma Zilei Indragostitilor din dragoste pentru cel care peste doar citeva luni ii va fi sot, Irinel Columbeanu. Sub privirile emotionante ale acestuia, ale nasilor si a zeci de ziaristi calcindu-se in picioare pentru a surprinde "mirungerea", Monica a ingenuncheat, a rostit "Crezul", iar slujba soborului de preoti a consfintit: " Roaba Monica a fost unsa ortodoxa". De acum, vorba acestora, "va asteptam la sfinta cununie".

Icoana Maicii Domnului si "Cartea Nuntii"
Vineri, Monica Gabor a anuntat ca a hotarit sa-i faca iubitului sau Irinel Columbeanu un cadou mai putin obisnuit de Ziua Indragostitilor. Catolica fiind, frumoasa logodnica a unuia dintre cei mai bogati romani l-a uimit pina si pe acesta prin decizia sa de a se converti, "din dragoste pentru Iri", la ortodoxism. Desi evenimentul care a captat pe loc atentia intregii opinii publice a fost anuntat pentru simbata, la ora 12.00, deja cu doua ore inainte ulita pe care se afla biserica din Izvorani era impinzita de cameramani si fotoreporteri. Pina in ultima clipa, citiva circotasi au pronosticat ca nu va avea loc nici un botez. Iluziile celor care pariau pe o simpla relatie pe interes in dauna frumoasei povesti de dragoste invocate de cei doi s-au spulberat definitiv la ora 12.00 fix, cind, cu o punctualitate nemteasca, de-acum celebrul Rolls-Royce si-a facut aparitia. La bratul lui Irinel si incadrat de cei doi nasi, maestrul Sabin Balasa si sotia sa Melania, Monica, imbracata intr-o rochie neagra si-a facut cu greu loc in biserica devenita neincapatoare. Slujba a inceput dupa citeva "indicatii" date nasilor de catre parintele paroh Grigore Butufei si staretul Minastirii Snagov, ieromonahul Varahiil Banateanul, cei care au condus soborul de preoti. La etaj, un cor format din 10 studenti de la teologie au cintat pe tot parcursul slujbei, care a durat 45 de minute. Dupa ce preotii au citit din Molivtenicul din 1938, Monica a in-genuncheat, dupa care a rostit "Crezul". Mirungerea propriu-zisa a constat in ungerea fruntii, obrajilor, barbiei, gitului si miinilor cu mir, de mai multe ori, in timp ce preotii au rostit "pecetea Harului Sfintului Duh". In sfirsit, anuntul mult asteptat a fost facut: "Roaba Monica a fost unsa ortodoxa", dupa care preotii, Monica si nasii, tinindu-se de mina, au inconjurat masa pe care se aflau cele sfinte, sarutind icoanele altarului. Toti cei prezenti au cintat "La Multi Ani", in timp ce preotii i-au facut cadouri tinerei tocmai intrate in rindurile ortodo-xiei. Daca preotul paroh i-a dat o icoana a Maicii Domnului, "care sa-ti indeplineasca orice rugaciune", staretul Minastirii i-a daruit "Cartea Nuntii": "Apuca-te si citeste-o degraba, ca deja va astept la sfinta cununie".

"O doamna frumoasa si cu suflet"
Pe linga obisnuitul sfat ca "de acum inainte trebuie sa-i asculti si sa-i respecti pe nasii tai, care sint noii tai parinti spirituali", preotii au tinut sa-i dea si alte povete celei proaspat botezate ortodoxa. "Gestul tau nu are decit sa ne bucure pentru ca omul, fie ca e sarac sau bogat, trebuie sa creada in Dumnezeu. Esti tinara, dar prin hotarirea ta, ca si prin putinele cuvinte rostite, dar intelepte, ai surprins placut pe toata lumea. Ai dovedit ca esti o doamna frumoasa si cu suflet, si sper sa ramii mereu asa. Sa-ti dea Dumnezeu frumusete, minte si dragoste, sa-l iubesti pe omul care iti este aproape si caruia acum i te-ai alaturat si in spirit. Sper ca gestul tau curat sa fie un exemplu pentru toate tinerele care sa inteleaga ca frumusetea trebuie insotita si de minte si suflet, pentru a putea fi considerata o adevarata doamna. La multi ani si ne vedem curind, la cununie".

"Sa nu-l punem pe Dumnezeu pe drumuri"
Felicitata de toti cei prezenti, Monica a avut puterea sa recunoasca: "Nu mi-a fost usor sa ma despart de religia mama , as minti daca as spune asa ceva. Dar am cumpanit totul bine si acum sint pe deplin fericita. La cite a facut Iri pentru mine, am simtit nevoia sa-i dau si eu o mica dovada de iubire. Acum sintem si in acelasi spirit si credinta, ceea ce este foarte important pentru familia noastra. Dumnezeu ne-a dat atita fericire, cum sa nu-l slujim si sa-i multumim?" La rindul sau, nasul a destins pe deplin intreaga asistenta cu o savuroasa explicatie data rostului acestei ceremonii: "Eu spun ca doi oameni se unesc cind sint indispensabili unul pentru altul. Ei bine, cei doi sint un cuplu foarte potrivit, exista o mare atractie sufleteasca intre ei si asta va garanteaza Sabin Balasa. Eu sint mai dintr-o bucata si as fi refuzat pe loc sa fiu nas daca nu as fi avut intuitia si convingerea sufleteasca privind iubirea dintre ei. Asa ca am zis pe loc DA! Plus ca venea oricum nunta si nu era frumos din partea noastra sa-l punem pe Bunul Dumnezeu pe drumuri zadarnic, sa vina la doua bi-serici, catolica si ortodoxa".

Frigarui, muraturi si vin fiert
Desi personajul principal al ceremoniei, Monica Gabor, a impresionat pe toata lumea cu naturaletea sa si a atras privirile tuturor, nu a putut ramine neobservata emotia ce l-a stapinit de-a lungul slujbei pe Irinel Columbeanu. Aflat putin mai intr-o parte, acesta nu si-a luat privirile de la cea care ii va fi sotie si la sfirsit a recunoscut ca "nu ma asteptam sa simt totul cu o asa intensitate, sa iasa totul atit de bine si de frumos. Ce pot spune, doar ca am primit un dar de suflet mai va-loros, pentru mine, decit orice avere si bogatie". Dovedindu-si inca o data nonconformismul, miliardarul, probabil pentru a scapa de emotia din timpul slujbei, s-a asezat la coada in curtea bisericii, unde toti cei prezenti au fost ospatati cu frigarui, cirnaciori, mici si vin fiert, "la botul calului". Linga gratarul sfiriind s-a amestecat cu localnicii veniti pentru un parastas si n-a iesit din mijlocul acestora decit pentru a o servi pe Monica. Aceasta a preferat insa doar conopida si struguri murati.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea