Social

#odurile portocaliu si galben #cod galben #cod portocaliu

Codurile de ger si viscol, prelungite!

Meteorologii au actualizat codurile portocaliu si galben, fiind asteptate temperaturi extrem de scazute si ninsori in mai mult de jumatate de tara.

Pana la 1 martie, ora 10, meteorologii au anuntat cod portocaliu de temperaturi foarte scazute, atat noaptea, cat si ziua in Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia si Dobrogea. In aceste zone, valul de frig se va intensifica, gerul va fi persistent chiar si pe parcursul zilelor, cand valorile termice vor fi comparabile cu recordurile inregistrate in aceasta perioada.

Temperaturile maxime vor fi frecvent intre -12 si -8 grade, cele minime se vor incadra in general intre -22 si -12 grade, iar rafalele vantului vor accentua senzația de frig. 

De asemenea, Administratia Nationala de Meteorologie anunta cod portocaliu de vânt, ninsoare puternic viscolita, zapada spulberata si vizibilitate scazuta in judetele Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Buzau, Braila, Constanta si Tulcea.

Avertizarea este in vigoare de miercuri dimineata pâna la ora 20. in acest interval, in judetele Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Buzau, Braila, Constanta si Tulcea vor fi intensificari sustinute ale vântului, cu rafale in general de 55 -65 km/h si local in jur de 70 km/h, iar ninsoarea va fi puternic viscolita, zapada spulberata si troienita si vizibilitatea va scadea sub 50 de metri.

 

Totodata, incepând de marti ora 23.00 pâna miercuri la ora 23.00, intra in vigoare o avertizare cod galben de ninsori insemnate cantitativ, strat de zapada consistent, intensificari ale vântului si viscol. Aria ninsorilor va fi in extindere, incepând din sud-vest si va cuprinde jumatatea de sud a tarii.

Pana la 1 martie, ora 10, toata tara este sub cod galben de frig. Se vor inregistra temperaturi cu peste 10…15 grade mai coborate decat valorile normale pentru aceasta perioada din an.

Temperaturile maxime vor fi negative in toate regiunile si va fi ger dimineața si noaptea, la inceput cu precadere in jumatatea de nord, apoi si in restul teritoriului, iar intensificarile temporare ale vantului vor amplifica senzația de rece.

Pentru Bucuresti, meteorologii au anuntat o prognoza meteo speciala in perioada 27 februarie, ora 10.30 – 2 martie, ora 08.00.

Intre 27.02.2018, ora 10.30, si  27.02.2018, ora 20

Valul de frig va persista, temperatura maxima va fi de -7 grade, iar intensificarile de vant vor amplifica senzația de rece. Treptat, atat ninsoarea cat si vantul vor diminua in intensitate. Stratul de zapada va mai creste cu aproximativ 3 cm, iar rafalele vor mai atinge la inceputul zilei  40...50 km/h in scadere dupa-amiaza spre 30…35 km/h, trecator spulberand zapada.

Intre 27.02.2018, ora 20, si 28.02.2018, ora 8 

Valul de frig va persista si va fi ger cu o temperatura minima de -12...-10 grade.

Mai ales in a doua parte a intervalului ninsoarea se va intensifica si se va depune strat nou de zapada, peste cel existent, de 5 …10 cm. Vantul va creste treptat in intensitate si va avea viteze la rafala dimineața de 40...50 km/h, spulberand zapada si viscolind ninsoarea.

Intre 28.02.2018, ora 08, si 01.03.2018, ora 08

Valul de frig va persista si va fi ger in cea mai mare parte a intervalului, in intensificare noaptea, cand temperatura va cobori pana la -15...-14 grade, mai scazuta pana in jur de -18 grade la periferie; maxima termica nu va depasi -7…-6 grade.

In cursul zilei va continua sa ninga, moderat cantitativ, cu depunere de strat nou de zapada in general de 6 … 8 cm, iar vantul va sufla in general moderat, cu unele intensificari in prima parte a zilei cand rafalele vor mai atinge 40…45 km/h, spulberand si viscolind  zapada. Dupa-amiaza vantul va slabi semnificativ in intensitate, dar va continua sa ninga pana la inceputul nopții.

Grosimea totala a stratului de zapada, cand va inceta ninsoarea, va fi in medie de 20…35 cm.

Intre 01.03.2018, ora 08, si 02.03.2018, ora 08

Valul de frig va persista si va fi ger in cea mai mare parte a intervalului; maxima termica nu va depasi -7 grade, iar noaptea temperatura va cobori pana la -19...-16 grade, posibil maiscazuta la periferia orasului. Cerul va fi variabil, iar vantul va sufla slab si moderat.

In functie de evolutia si intensitatea fenomenelor meteorologice,Administratia Nationala de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea