Social

#cod penal #legitima aparare #locuinta #curte

Codul Penal extinde legitima aparare in curte

Noul Cod Penal prevede o noua forma de legitima aparare, definita ca "fapta pentru a respinge patrunderea unei persoane intr-o locuinta, fara drept, in timpul noptii, prin violenta, viclenie, efractie sau alte asemenea mijloace".

legitima aparare va fi introdusa in Codul Penal cu o modificare semnificativa: va fi reglementat dreptul de a proteja propia persoana, locuinta, curtea si dependintele.

"Nu ma asteptam. Nici nu va imaginati cum au evoluat conceptiile romanilor privind proprietatea privata", a declarat presedintele subcomisiei parlamentare, Victor Ponta, citat de Gandul.

Societatea civila vrea dezbatere publica

Cele patru proiecte de coduri au fost contestate de societatea civila, care a depus la Registratura Guvernului o somatie prin care solicita Executivului retragerea celor patru proiecte de Coduri. Reprezentatii societatii civile sustin ca procedura de adoptare a codurilor este ilegala si propun o dezbatere publica de o luna pentru fiecare proiect.

Semnatari ai documentului au fost si 13 ONG-uri, printre care Asociatia Jurnalistilor, Clubul Roman de Presa , Agentia de Monitorizare a Presei, Centrul de Resurse Juridice, Centrul pentru Resurse Publice si Transparency International , informeaza Romania Libera.

Comisia Europeana nu ne grabeste

"In ceea ce priveste cele patru Coduri, penal, civil si de procedura penala si civila, in ultimul nostru raport, Comisia a subliniat ca trebuie realizata o analiza a impactului codurilor si un proces de consultare care sa aiba sens. Este important ca noile Coduri sa fie discutate in detaliu si in cadrul societatii. Comisia nu a dat nici un termen-limita Romaniei pentru adoptarea celor patru Coduri", a spus Mark Gray, purtator de cuvant al CE.

 

Ce credeti despre noua definitie a "legitimei aparari"?

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea