Social

Codul penal al PSD

Liderii PSD incearca sa clarifice statutul membrilor marcanti ai partidului care sint in vizorul Justitiei.

Discutiile din PSD conduc la ideea stabilirii a trei trepte de sanctiuni care sa corespunda celor trei tipuri de relatii cu organele de urmarire penala. Cea mai slaba sanctiune pe care o poate sugera partidul este autosuspendarea. Daca Parchetul sau DNA primesc o sesizare si se incepe confectionarea dosarului unui reprezentant PSD, acesta va trebui sa se autosuspende temporar din functiile detinute in partid. Daca cercetarile procurorilor avanseaza, si atitudinea conducerii PSD se va modifica.

Codul penalilor, negociat in taina

Astfel ca, daca asupra unui membru marcant al PSD se incepe urmarirea penala, cu alte cuvinte, daca ajunge in situatia de invinuit, partidul va trebui sa ceara retragerea sprijinului politic din functiile detinute in stat. Ca sa ilustreze acest stadiu, sint dati ca exemple conservatorul George Copos, liberalul Dinu Patriciu si deputatul PSD de Dimbovita Ion Dumitru. Ion Iliescu, invinuit in dosarul Revolutia, este in aceeasi situatie care ar obliga PSD sa ceara inlocuirea sa din functia de lider de grup la Senat. Condamnarea penala a unui membru PSD va echivala automat cu excluderea din partid. Totusi, nu doar condamnarea conduce la excludere. Daca ancheta conduce la un verdict previzibil, trimiterea in judecata a unui membru PSD va obliga partidul sa ia masura exluderii acestuia. Asupra acestui punct sint cele mai importante discutii in PSD, care au inceput in urma cu o saptamina la Poiana Brasov intr-un cadru restrins unde erau prezenti Geoana, Rus si Mitrea, si vor continua pina la Congresul extraordinar din acest an, cind vor sa includa aceste prevederi in viitorul Statut PSD.

Pe situatia lui Adrian Nastase se face in aceasta perioada un adevarat studiu de caz. Importanti lideri ai PSD admit ca, daca Adrian Nastase va fi invinuit, atunci se va pune serios problema retragerii sprijinului politic pentru functia de presedinte al Camerei Deputatilor.

Rus vede actiuni subversive

Pina atunci, terenul este pregatit prin lansarea de la virful PSD a unor zvonuri care acrediteaza ideea ca Nastase va fi debarcat de la Camera Deputatilor in urma unor asa-zise negocieri purtate pe de o parte de Ioan Rus si Vasile Blaga, si pe de alta parte intre Geoana si liberali. Rus a negat vehement aceste negocieri si banuieste ca e vorba despre o actiune subversiva care vrea sa discrediteze grupul de la Cluj si noul PSD. Nici vorba de negocieri. Pozitia partidului ramine cea stabilita la Brasov. Il sustinem pe Nastase pentru functia de presedinte al Camerei, a spus Ioan Rus. La rindul sau, Viorel Hrebenciuc, liderul grupului PSD de la Camera, infirma ca ar exista un plan in care mai multi deputati PSD sa ceara marti, la sedinta grupurilor parlamentare ale PSD, revocarea lui Nastase. Ar fi o greseala care ar conduce la noi tensiuni. Partidul a luat deja o decizie de sustinere la Poiana Brasov, spune Hrebenciuc. Acesta recunoaste ca, doar daca situatia lui Nastase la Parchet se poate schimba, si pozitia PSD se poate schimba. Surse din anturajul lui Nastase sustin ca acesta ar putea sa-si dea singur demisia din fruntea Parlamentului, daca ancheta Parchetului va avansa intr-o etapa decisiva.

Biroul lui Geoana conduce PSD

Biroul Permanent al PSD a fost inlocuit de Biroul Geoana-Mitrea. De curind a fost luata decizia ca Biroul Permanent sa nu mai fie convocat o data pe saptamina in ziua de luni, ci o data la doua saptamini, miercuri. In rest, conducerea operativa a partidului va fi detinuta de Geoana, Mitrea si citiva dintre oamenii lor de incredere. Ei incearca sa evite astfel scurgerile de informatii si sa-i tina la distanta pe vicepresedintii ramasi fideli lui Nastase.

Oamenii lui DIP acuza vanghelizarea si oprisenizarea

Razboiul din PSD Bucuresti dintre aripa Vanghelie si aripa Dan Ioan Popescu a intrat in faza scrisorilor deschise. Alina Moise, unul dintre apropiatii lui DIP, a trimis o scrisoare deschisa in care acuza conducerea partidului ca tolereaza vanghelizarea si oprisenizarea PSD si anihilarea tinerilor social-democrati. In acest moment, in PSD Bucuresti iese la suprafata toata mizeria politica si umana care pina acum a clocotit la foc mocnit, intretinut din pacate de catre conducerea noastra, dar si de aceia dintre noi care am acceptat compromisul, pentru a nu fi eliminati din start, spune Alina Moise in scrisoarea deschisa.

Cit priveste conducerea PSD, aceasta nu intervine in luptele interne.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea