Social

#angajator #anagajat #codul muncii

Codul Muncii, inclinat in favoarea angajatorilor

Modificarea celor 79 de articole in Codul Muncii ii favorizeaza pe angajatori, in detrimentul angajatilor.

Doar 10 articole modificate in Codul Muncii sunt in favoarea salariatului, in timp ce 45 il avantajeaza pe angajator, iar 24 sunt neutre.  45 din cele 79 de articole modificate sunt net in favoarea angajatorilor, potrivit Adevarul.ro.

Modificarile permit angajatorului sa semneze mai multe contracte pe perioada determinata, lucru care usureaza eliminarea nagajatilor. Firmele nu vor mai fi obligate nici sa plateasca salarii compensatorii la despartirea de angajati.

Eliminarea restrictiei pentru contactele succesive pe perioada determinata permite angajatorilor sa semneze astfel de contracte cu un angajat pana la pensionarea acestuia.

Cresterea perioadei de proba este un alt avantaj pentru angajatori.

"Sa presupunem ca angajeaza un om la sapat santuri. Il tine 30 - 45 de zile, cat are nevoie, dupa care ii face vant, spunandu-i ca nu este bun", a explicat Ovidiu Jurca , vicepresedintele BNS.

Art 72 din Codul Muncii , care stipuleaza interdictia angajarii altor oameni pe posturi restructurate in urma unei concedieri colective timp de noua luni, va fi deasemenea eliminat.

Doar zece modificari din Codul Muncii avantajeaza salariatul. In primul rand, angajatorul nu mai poate sanctiona salariatii prin suspendarea contractului individual de munca.

"Angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de salariat, vechimea in munca, in meserie si in specialitate", se arata in modificarile Codului Muncii.

O alta prevedere stipuleaza ca angajatului i se vor preciza prevederile contractului colectiv de munca sub incidenta caruia intra, fisa postului cu specificarea atributiilor si criteriile de evaluare a activitatii profesionale.

"Intregul proiect dovedeste perfidia Guvernului si cardasia acestuia cu angajatorii verosi", a adaugat Ovidiu Jurca, citat de Adevarul.ro.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea