Social

#codul bunelor practici #ieftinire #alimente

Codul bunelor practici va ieftini mancarea cu pana la 10%

Aplicarea Codului bunelor practici in industria alimentara va avea efecte tangibile in cateva luni, cand pretul mancarii va scadea cu pana la 10%.

"Scopul legii comercializarii produselor alimentare nu este numai de reechilibrare a rapoartelor dintre producatorii agricoli si marile retele de magazine, ci si de a avea efecte pozitive asupra consumatorilor. Daca legea va fi aplicata cum trebuie, concurenta va duce la scaderea preturilor pe rafturi. Efectele legii nu se vor vedea imediat, ci la 2-3 luni, daca totul merge bine. Realist vorbind, ne putrem astepta la ieftiniri sub 10% ale produselor", a declarat pentru Gandul Mihai Visan, director executiv Asociatia Romana a Carnii (ARC).

Reprezentantii patronatelor sunt sceptici si spun ca eventualele ieftiniri depind de situatia din intreaga Europa pe piata produselor alimentare. Legea intra in vigoare la jumatatea lunii ianuarie 2010.

Asociatiile de producatori mai spera inca la anumite modiciari si cred ca este nevoie nevoie sa fie schimbata "pe ici, pe colo, prin punctele esentiale".

O lege similara a dus, in Franta, la scaderea preturilor produselor alimentare cu 20%. Reactia initiala a fost o crestere usoara a preturilor, dar apoi acestea au scazut constant. Eliminarea practicilor abuzive exercitate de marile retele de supermarketuri asupra producatorilor din industria alimentara va scadea insa veniturile marilor retaileri odata cu introducerea noilor preveri. 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea