Social

Coalitia modifica Legea electorala in regim de urgenta

Liderii Coalitiei guvernamentale si cei ai Aliantei D.A. s-au intrunit, ieri, pentru a stabili calendarul alegerilor anticipate si actiunile Executivului din urmatoarele luni. Ei au stabilit ca Legea electorala trebuie modificata prin ordonanta de urgenta.
Consiliul National de Conducere al Coalitiei (CNCC), au discutat, ieri, proiectele de acte normative care vor fi adoptate in sedintele de Executivului, pana la demisia acestuia. Reprezentantii partidelor care formeaza coalitia de guvernamant au decis luni ca legea electorala va fi modificata prin ordonanta de urgenta. Modificarile presupun introducerea obligativitatii folosirii cartii de alegator, cresterea numarului de sectii de vot pentru romanii aflati in strainatate, introducerea unor reguli stricte privind derularea campaniei electorale prin intermediul audiovizualului, reducerea perioadei de campanie electorala de la 30 de zile la doua saptamani. La acest ultim punct, Partidul Conservator a cerut timp de gandire, fiindca reducerea perioadei de campanie ar putea afecta drepturile electoratului. In cadrul reuniunii, UDMR a cerut coborarea pragului electoral de la 5% la 4%, insa propunerea nu a fost acceptata de parteneri. Coalitia a stabilit si un calendar al perioadei urmatoare: luni 18 iulie guvernul isi va depune demisia; marti 19 iulie presedintele Romaniei va anunta propunerea pentru noul prim-ministru; noul Cabinet va fi audiat in Parlament intr-o sesiune extraordinara ; alegerile anticipate ar urma sa se desfasoare la 16 octombrie.

Tariceanu: Guvernul interimar va continua pregatirile pentru UE

Guvernul interimar va continua, dupa depunerea demisiei, pregatirile de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, avand inclusiv posibilitatea sa inlocuiasca persoanele care nu isi indeplinesc obligatiile asumate in acest proces, a declarat, ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu. El s-a intalnit, la Palatul Victoria, cu membrii comitetului executiv de integrare europeana pentru o discutie "explicita", in care le-a cerut acestora sa continue pregatirile pentru aderarea la UE la 1 ianuarie 2007, conform calendarului stabilit, indiferent de conjuctura politica. "Actuala conjunctura politica nu inseamna abandonarea eforturilor si modificarea calendarului(...). Atat eu, in postura actuala, cat si in viitoarea postura, sa spunem, numai de lider politic, ne vom concentra pe aceste probleme. Voi putea sa particip in continuare la reuniunile Comitetului executiv de integrare, astfel incat sa dam impulsul politic necesar ori de cate ori va fi necesar, pentru a nu se inregistra intarzieri si pentru a ne indeplini angajamentele", a spus Tariceanu. Dupa doua sedinte de Guvern consecutive programate pentru aceasta saptamana, in care vor fi adoptate actele normative necesare aderarii la UE, Tariceanu se va intalni, la Bruxelles - luni, 18 iulie - cu comisarii europeni pentru extindere, concurenta si justitie, pentru a le explica faptul ca autoritatile de la Bucuresti intentioneaza sa isi respecte in continuare programul de integrare europeana. In opinia premierului, alegerile anticipate vor permite autoritatilor sa continue "cu o mai mare intensitate" o serie de masuri de reforma si care in prezent sunt blocate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea