Social

#medicamente compensate #farmacie #cnas

CNAS ar putea ajunge la faliment in 2-3 ani

Casa Nationala de asigurari ar putea intra in faliment in 2-3 ani, daca sistemul de acordare al medicamentelor compensate nu va fi modificat, avertizeaza presedintele CNAS.

Introducerea plafonului pentru medicamente compensate in farmacii este solutia propusa de oficialii CNAS, care are o datorie de 700 de milioane de euro catre producatori, distribuitori si farmacisti.

"Romania este singura tara in care consumam medicamente cum vrem si de care vrem, in sensul ca medicii pot prescrie orice medicamente vor, chiar si pe cele mai scumpe, chiar daca exista alternative mai ieftine, pentru ca noi le compensam oricum. Normal ca acest mecanism convine de minune pietei farma, care a facut profit pe spatele statului si al pacientului. Nu poti sa-ti imaginezi o structura de business in care sa consumi mai mult decat produci”, a declarat Lucian Duta , presedintele CNAS, citat de EVZ.ro.

Datoria CNAS a inceput sa creasca in 2008, cand plafonul "a fost scos de ministrul Nicolaescu, cu sase luni inainte de campania electorala si care a ingenuncheat sistemul farma".

Farmacistii spun insa ca CNAS deconteaza medicamentele la pretul de referinta, care a fost stabilit fara implicarea lor.

"Medicii pot prescrie orice medicament, insa Casa le deconteaza la pretul de referinta, care a existat din toate timpurile. Nu noi am facut aceste preturi”, a explicat Clara Voda, vicepretedintele Colegiului Farmacistilor din Romania.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea