Social

#adrian cioroianu #insula serpilor #importanta geostrategica

Cioroianu: Insula Serpilor are importanta geostrategica

Apartenenta Insulei Serpilor la un stat sau altul nu face obiectul procesului de la Haga, insa ea are importanta geostrategica si este un loc important pentru explorari si forari, potrivit fostului ministru de Externe Adrian Cioroianu.

"Nu este in discutie apartenenta Insulei Serpilor la un stat sau altul. E un punct geostrategic, nu e locul unde as trimite pe cineva sa petreaca vacanta, insa pentru explorari, forari este un loc important", a declarat fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu, intr-o interventie la Antena 3.

Cioroianu a adaugat ca are convingerea ca decizia care va fi anuntata marti la Curtea de la Haga privind delimitarea platformei continentale intre Romania si Ucraina "ar putea influenta relatia noastra si in alte puncte de vedere cu acest important vecin".

"Este un inceput de relatie intre noi si Ucraina, ca state care au interese in Marea Neagra, este de datoria noastra ca stat european, care si-a gasit oarecum limanul sa sprijinim pe cei care vor sa indrepte tara spre Uniunea Europeana. Trebuie sa explicam vecinilor care sunt avantajele apartenentei la aceasta structura si trebuie sa intelegem ca asupra Ucrainei in perioada urmatoare Rusia va face presiuni foarte mari, criza gazelor demonstreaza acest lucru", a precizat fostul ministru.

In ceea ce priveste discrepanta dintre aspiratiile europene declarate ale Ucrainei si actiuni ca demararea lucrarilor la canalul Bastroe si nerenuntarea la pretentii legate de zona economica din Marea Neagra, Cioroianu a declarat ca "nici un stat nu renunta peste noapte la cerintele sale si daca o face este putin dubios". "In privinta canalului Bastroe declaratiile politicienilor au fost mai multe decat actiunile, era un ministru care anunta din doua in doua saptamani ca incep lucrarile la canal. Erau jocuri pentru politica interna, pentru pastrarea unei credibilitati interne. Lucrarile au pornit in cele din urma, insa ele au fost stopate din lipsa banilor sau dandu-si seama de presiunile facute de Romania si de institutii ale Uniunii Europene", a precizat Adrian Cioroianu.

"Nici noi nu abdicam pentru ca consideram ca avem dreptate. Sa nu uitam ca exista o dihotomie intre ceea ce fac, ceea ce spun si ceea ce isi doresc si sa nu uitam ca Ucraina este un stat fost sovietic unde opiniile sunt destul de divizate", a precizat Ciroroianu, afirmand ca este posibil ca marti la Haga sa se dea un verdict de mijloc. Ucraina va avea de facut niste alegeri.

In ceea ce priveste situatia politica din Ucraina, fostul ministru de Externe a precizat ca opiniiile sunt divizate intre apropierea de Moscova sau de Occident. "Situatia in Urcaina este dura, se traieste o forma prelungita a crizei politice, opinia publica este divizata, punctele de vedere fiind diametral opuse. Nici macar proocidentalii ucraineni nu pot renunta la interese nationale pentru ca altfel isi pierd credibilitate", a adaugat Vlad Nistor, director la Institutul Diplomatic Roman.

"E vorba de interese nationale si de realitatea sociala din Ucraina, care sunt diferite de cele ale Romaniei. Eeste vorba de un stat care si-a capatat independenta in urma destramarii Uniunii Sovietice. Exista o anumita simpatie pentru relationare mai consistenta cu Moscova. Noi trebuie sa fim constienti de acest lucru, nimeni nu cedeaza asa usor. E un lucru pozitiv faptul ca s-a ajuns la aceasta solutie de a accepta decizia de la Haga astfel am fi putut sa discutam pe marginea acestei probleme la nesfarsit si sa nu ajungem la nicio concluzie", a precizat Titus Corlatean.

In ceea ce priveste schimbarea liderilor politici ucraineni care ar putea surveni in urma alegerilor din 2009, Cioroianu a precizat ca o schimbare a liderilor nu inseamna neaparat o schimbare de directie. "Ramane de vazut daca schimabrea de putere inseamna si schimbare de directie, Ucraina va avea de facut niste alegeri. E posibil ca Iulia Timosenko sa intre in cursa pentru alegerile prezidentiale, depinde daca se va pastra orientarea occidentala sau spre Moscova. Sa nu uitam ca ultimul sondaj pe care il stiu, realizat in decembrie 2008, arata ca circa 60% din populatie nu era pentru apropierea de NATO si UE", a conchis Adrian Ciroroianu.

Romania afla marti verdictul de la Haga

Curtea Internationala de Justitie va anunta marti verdictul in cazul disputei dintre Romania si Ucraina privind delimitarea platoului continental si a zonelor economice din Marea Neagra.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea