Social

Cineva l-a convins pe Basescu

Printr-o intorsatura de 180 de grade, presedintele Traian Basescu a declarat simbata, la Brasov, ca este impotriva schimbarii presedintilor de consilii judetene in timpul mandatului. Tariceanu nu l-a contrazis, desi, cu citeva zile in urma, PNL ameninta schimbarea legii care sa permita acest lucru chiar si prin ordonanta de urgenta.

Pe cind unii dintre participanti motaiau, rapusi probabil de aerul tare din Poiana Brasov, locul in care s-a desfasurat reuniunea responsabilior din administratia publica locala si din Ministerul Administratiei si Internelor, seful statului avea sa le taie elanul partenerilor sai de guvernare in privinta schimbarii presedintilor consiliilor judetene. Nu sint de acord, in principiu, cu modificarea regulii de desemnare a presedintilor de consilii judetene in timpul exercitarii mandatului. Am trait aceasta experienta si ea este toxica, a spus, sec, presedintele.

O posibila explicatie

Repozitionarea presedintelui, care sustinea aceste schimbari, pare sa aiba o explicatie la Bruxelles. Dupa cum ne-au declarat surse politice, o serie de demnitari ai UE ar fi recomandat prieteneste oficialilor romani sa nu intervina brutal in conducerea administratiei locale care, in spatiul comunitar, beneficiaza de protectia Cartei Europene a Autonomiei Locale.

Aceleasi surse ne-au mentionat faptul ca recomandarile ar fi venit din partea vicepresedintelui Comisiei Europene si comisarului pentru Justitie, Franco Frattini, dar si a raportorului pentru Romania al Parlamentului European, Pierre Moscovici. Cei doi ar fi aratat, conform surselor indicate, ca, oricita bunavointa ar avea, nu ar putea justifica aceste ingerinte pe criterii politice in actul administrativ local. Deloc surprinzator, Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor , si-a sustinut fostul lider de partid.

Presedintele vrea neutralizarea prefectilor

Surprinzatoare a fost insa reactia de aprobare a premierului Calin Popescu Tariceanu. El sustinut ca nu are un motiv fundamental impotriva declaratiilor lui Basescu, desi, prin vocea lui Bogdan Olteanu, PNL anuntase zilele trecute ca ar putea merge cu demersul de schimbare a presedintilor consiliilor judetene pina la modificarea legii prin ordonanta de urgenta. Avertizind ca nu va promulga noua Lege a administratiei publice locale, daca aceasta nu va prevede o descentralizare si o depolitizare a domeniului, Basescu a mai sustinut ca prefectii trebuie sa devina functionari publici in cel mai scurt timp posibil. Prefectul are putere extraordinar de mare asupra administratiei locale si raspundere zero. Nu avem de unde lua alti prefecti, dar acestia trebuie neutralizati politic imediat, a continuat seful statului.

Oficialii guvernului au afirmat ca modificarile la Legea administratiei locale trebuie finalizate cit mai curind cu putinta. Potrivit declaratiilor ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, o intilnire similara cu cea din Poiana Brasov va avea loc, in 21 octombrie, la Bistrita, dupa care proiectele privind administratia locala vor fi publicate pe site-ul guvernului, pentru a li se putea aduce imbunatatiri in termen de 30 de zile. Dupa acest interval, modificarile vor ajunge in guvern si in Parlament.

Un tandem discret: Ioan Rus-Vasile Blaga
Intr-un interviu acordat ieri agentiei Mediafax, vicepresedintele PSD, Ioan Rus, confirma informatia ca a avut o intelegere cu Vasile Blaga. Conform unor surse participante la negocieri, intelegerea viza intrarea in vigoare abia in 2008 a modalitatii de revocare a presedintilor de consilii judetene cu majoritate simpla. De la bun inceput, Blaga a inteles sa nu insiste ca aceasta prevedere sa intre in vigoare imediat, deoarece este o idee prost vazuta in UE si nu merita sa-si lege numele de ea. Totul a fost sa-l convinga pe Basescu. Acesta a avut incredere totala in Blaga si a acceptat varianta sa.

In interviul Mediafax, Ioan Rus a mai dezvaluit si faptul ca nu a mai participat la intilnirea de la Brasov pentru ca asa au hotarit Geoana si Nastase. Acestia i-au sugerat ca astfel s-ar alimenta speculatia ca intelegerea cu Blaga contine si sacrificarea lui Nastase si Vacaroiu. Sau, ca sa fiu cinstit, poate ca unii din conducere chiar nu au avut totala incredere in mine, a mai spus Ioan Rus.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea