Social

Cine l-a ucis pe asasinul lui Mihalea

Pe 1 iulie 2000, M.C., unul dintre asasinii artistului Ioan Luchian Mihalea, si-a gasit sfarsitul in Penitenciarul de maxima securitate Rahova, in clubul condamnatilor pe viata.




Mai tulburatoare decat fapta in sine este povestea vietii celui care l-a asasinat, N.I., poreclit Justitiarul, asa cum a istorisit-o chiar el intr-o lunga scrisoare.



PRESUPUSA EVADARE

N.I., Justitiarul, il cunostea pe M.C., zis si Sifonarul, fiindca fusesera in aceeasi camera la Spitalul - penitenciar Jilava. Deja avusese de suferit restrictia drepturilor si libertatii de miscare, cand Sifonarul il parase ca vrea sa evadeze, desi negase ca i-ar fi spus acestuia asa ceva. De atunci ii promisese ca-l va termina. Ceilalti "vietasi" din Rahova stiau de intentia Justitiarului de a-l ucide pe Sifonar, dar nici unul nu a informat cadrele din penitenciar. Si nici Sifonarul nu a raportat ca ar avea un conflict cu N.I. Insa, cu prima ocazie cand au fost fata in fata, Justitiarul si-a implinit promisiunea. "Nu alerg dupa astfel de oameni", marturisea N.I. in scris. "Ei vin si ma deschid, fara sa stie ce deschid, cu toate ca le spun fatis ce ii asteapta. Oare eu sunt nebun sau ei ? Ce-i face pe acesti oameni sa iasa nebuneste in fata mortii?"



"BISERICUTA MA-TII !"

Justitiarul, caracterizat de o inteligenta peste medie, si-a analizat viata singur. Pentru el, relatia familiala s-a zdruncinat la varsta de 3 ani, cand mama s-a recasatorit , iar prima reactie a tatalui vitreg a fost sa-i zica nevestei: "Ia-l de aici, din fata mea!" "Nu i-am spus niciodata ca nu am uitat aceste cuvinte, pentru ca am vazut ca o iubea pe mama si nu-si batea joc de ea", scria N.I. Unchiul sau, nea Gica, un infractor, l-a luat pe baiat sub aripa sa. Prima invatatura i-a dat-o cand Justitiarul a mancat bataie de la un coleg de gradinita. "Bisericuta ma-tii!", i-a spus, punandu-i un cutit in mana. "Te duci si-i bei sangele, altfel te omor cu mana mea!". Copilul s-a dus si l-a taiat usor la gat pe baiatul care-l batuse. Avea doar cinci ani.



INITIEREA

A fost internat la un spital de boli nervoase, de unde a fugit dupa doua luni. A fost gasit prin Brasov si internat la un centru pentru minori, de unde a fost scos de nea Gica. A urmat o adevarata initiere in infractiuni, initiere insotite de multa bataie, ca sa-si aduca aminte "lectiile". Nea Gica si prietenii ii dadeau ponturi, N.I. le "executa". Mai gresea. Era prins, bagat la scoli de reeducare, unde venea unchiul si-l invata cum sa evadeze. Si tot asa. Pana intr-o zi, cand nea Gica a incurcat -o definitiv. Surprins in timpul unei spargeri, l-a omorat pe proprietar.



SPIRITUL RAU

Turnat de prietena lui, nea Gica a fost prins si condamnat la 20 de ani. Evadeaza, este prins si condamnat la moarte. Este depus pe "fort", la Jilava. Nepotul este si el la Jilava, la sectia minori. Pana sa fie executat, nea Gica apuca sa-i spuna ultima dorinta: "Cand scapi, te duci si o omori pe Eugenia!" "M-am tinut de cuvant", scria N.I. "Am aruncat-o de la etajul 7". Nu i se probeaza acest omor. Se casatoreste , are doi copii, incearca sa se cuminteasca. Spiritul lui nea Gica il bantuie si nu-i da pace. Este internat la boli nervoase. Divorteaza . "Imi dadeam seama ca voi face rau familiei".



"SIFONARUL"

Cazul lui Justitiarul este amplu analizat in volumul "Fenomenologie penitenciara", de Gheorghe Florian, doctor in psihologie, fost director al Penitenciarului Rahova, care a lucrat timp de 28 de ani in Directia Generala a Penitenciarelor. Calea catre moarte a detinutului M.C., Sifonarul, a inceput, practic, inainte de a fi adus de la Jilava la Rahova. Inaintea lui au sosit biletele trimise de detinuti de la Jilava, care anuntau "colegii" ca M.C. este un "sifonar", adica un informator. Sifonarul, asasinul lui Mihalea, era descris ca oportunist, arogant, agresiv, gata de orice pentru a obtine tratament preferential. Cu alte cuvinte, un "periculos" pentru "vietasii" din Rahova.



ALTE CRIME ALE JUSTITIARULUI

In '90 a fost condamnat la 25 de ani, dupa ce a omorat o "tovarasa" care-l amenintase ca-l toarna la politie. In '99 a ucis un detinut, la Jilava, pentru ca era "sifonar", si a ajuns "vietas". Din acelasi motiv, i-a luat viata si celui care l-a omorat pe Mihalea . De fiecare data era "calauzit" de spiritul lui nea Gica. "Eu nu sunt rau. Cand aud vocea unchiului, ii previn sa nu se apropie de mine, dar ei nu tin cont".


EXPLICATIE

Pentru a simplifica lectura, intrucat nu putem da numele celor doua personaje, am folosit initialele si poreclele lor din penitenciar. Daca nu s-a inteles din text, repetam ca N.I. este Justitiarul, iar M.C. este Sifonarul, asasinul lui Mihalea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea