Social

Cine castiga cu uninominalul?

Modificarile aduse sistemului electoral romanesc nu vor crea inechitati, potrivit politologului Cristian Parvulescu . El crede insa ca pragul de accedere in parlament ar putea fi coborat

Modul in care vor fi repartizate mandatele de parlamentar la urmatoarele alegeri a suscitat deja numeroase controverse. Politicienii, politologii si reprezentantii societatii civile, deopotriva, incearca sa lamureasca lucrurile astfel incat cetatenii sa mearga la urne in cunostinta de cauza.

Noutatea este ca romanii vor avea posibilitatea sa voteze persoane care si-au facut campanie in mijlocul lor, si nu insiruiri de nume, ca pana acum. In schimb, se va mentine regula distribuirii mandatelor dupa coeficientul obtinut de partide la nivel national (pragul de 5%).

Cristian Parvulescu, fost presedinte al Asociatiei „Pro Democratia", ne-a prezentat o simulare , la nivel de judet, a unui scrutin desfasurat pe sistemul electoral adoptat recent in parlament.

Mai intai de toate, precizam ca luam in discutie cazul unei circumscriptii (adica al unui judet) cu zece colegii uninominale. Pentru a stabili cate mandate revin fiecarei formatiuni politice, ne raportam, in situatia data, la doua circumscriptii – cea judeteana si cea nationala.

In fiecare colegiu uninominal din cele zece ale circumscriptiei (judetului), repartizarea mandatelor se realizeaza potrivit coeficientului obtinut de partid. „In judetul acesta, unde vor fi distribuite zece mandate, au fost o suta de mii de voturi.

Se impart o suta de mii de voturi la zece mandate si rezulta zece mii coeficientul electoral. Primesc mandate toate partidele care au depasit zece mii de voturi. Unul a avut 25.000, altul 35.000, altul 40.000 de voturi. Partidele care au avut mai mult de zece mii primesc mandatele, iar diferenta de voturi se constituie in resturi care se vor aduna la nivel national", explica politologul Cristian Parvulescu.

Cum se face repartizarea mandatelor?

„Candidatii fiecarui partid sunt clasificati in functie de numarul de voturi obtinute, de la cel mai votat pana la cel mai putin votat. Va rezulta un clasament de zece, la fiecare partid in parte, iar locurile se distribuie celor care se afla in fruntea listei.

Deci primilor trei de la partidul care a primit 35.000 de voturi, primilor doi de la partidul care a primit 25.000 de voturi si asa mai departe. Fiecare partid primeste atat cat a obtinut", arata Cristian Parvulescu. Resturile se aduna la nivel national, unde se vor imparti dupa alta metoda, dar pe acelasi criteriu. „Sa zicem ca un partid are un rest de 500.000 de voturi si mai sunt de impartit 30 de mandate.

Se impart 500.000 la 1, 2, 3... cate mandate sunt de distribuit. Rezulta niste medii, iar apoi se reface clasamentul la fiecare partid, scotandu-i pe cei care au primit deja mandate", spune fostul lider al APD.

Pragul de 5%, marele neajuns al legii

Parvulescu apreciaza ca distribuirea proportionala a mandatelor, in functie de coeficientul national al partidului si de performantele individuale ale candidatilor, este una echitabila. „Ideea ca modificarile aduse sistemului electoral ar fi inechitabile este total inexacta, fiind speculata de aceia care nu le-au inteles sau de catre rauvoitori", sustine Cristian Parvulescu.

Totusi, daca partidul unui castigator dintr-un colegiu uninominal nu indeplineste criteriul pragului de 5% la nivel national si nici pe acela de a fi castigat sase deputati si trei senatori, atunci el nu intra in parlament. „Personal nu-mi place pragul de 5%, dar aceasta este regula care a fost acceptata. S-a spus ca un partid nu este reprezentativ sub 5%, dar eu cred ca este reprezentativ", considera Parvulescu.
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea