Social

Cine a cotizat mai mult, primeste in plus la somaj

De la 1 ianuarie 2006, somerii ar putea primi indemnizatii diferentiate, in functie de contributia la bugetul asigurarilor sociale. Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF) a postat ieri pe site-ul institutiei un proiect de ordonanta de urgenta menit sa modifice Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor de somaj si stimularea ocuparii fortei de munca. El va fi suspus dezbaterii publice pana la 30 septembrie.

Vrem sa reparam o inechitate crasa. Aceasta consta in faptul ca salariatii ramasi fara slujba primesc in acest moment o indemnizatie de somaj de 75% din salariul minim brut pe tara, indiferent cat au cotizat la bugetul asigurarilor sociale. Acest lucru trebuie sa se schimbe, ne-a declarat Silviu Bian, secretar de stat in MMSSF si presedinte al Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca. Astfel, noua viziune guvernamentala propune ca cei care au avut salarii mai mari inainte de concediere si au contribuit mai multi ani la bugetul asigurarilor sociale vor primi in plus, pe langa cuantumul de 75% din salariul minim brut pe tara, si o suma calculata procentual din media salariilor avute in ultimele 12 luni.

Proiectul de ordonanta de urgenta modifica conditiile de acordare a facilitatilor financiare pentru angajatorii care incadreaza someri aflati in evidenta oficiilor de somaj. Astfel, pentru accesul la credite se prevede cresterea cu zece procente (de la 50% la 60%) a numarului de angajati din intreprinderile mici si mijlocii proveniti din randurile somerilor. Pana acum cei care solicitau credit pentru infiintarea unei societati de productie aveau obligatia sa angajeze 50% din personal de la oficiile de somaj. Am marit aceasta cota la 60% ca masura de stimulare a ocuparii fortei de munca, a explicat Bian.

Un element de noutate il reprezinta si faptul ca absolventii de scoli profesionale vor primi la angajare un bonus echivalent cu un salariu minim brut pe economie. Cei cu studii medii vor primi 1,2 salarii, iar cei cu studii superioare 1,5 salarii. Sunt prevazute si scutiri la plata asigurarilor sociale pentru angajatori, pe langa sustinerea financiara pe care o primeau pana acum la angajarea absolventilor, a spus Bian. Nu toate modificarile propuse de Ministerul Muncii sunt agreate de partenerii sociali. Reprezentantii patronilor considera ca eficienta asigurarilor de stat este una foarte mica indiferent ce masuri s-ar lua in acest sens. Sistemul de asigurari sociale in Romania este unul de asistenta sociala de fapt. Suntem rupti de lume cand vorbim despre acest subiect. In loc sa-mi acorde statul mie ca patron niste deductibilitatii si sa fiu incurajat sa dezvolt asigurari private mi se ia 49,5% din profit pentru consolidarea bugetului de asigurari de stat a carui eficienta este foarte scazuta. Asigurarile sociale private sunt parte a sistemului de asigurari oriunde in lume. In acest moment, este imposibil sa faci o asigurare sociala privata in Romania, ne-a declarat Marian Milut , presedinte al Uniunii Nationale a Patronatului Roman. Milut spune ca modificarile propuse de MMSSF contin o influenta sindicala uriasa. Proiectul de asigurari sociale intr-o tara este fundamental si el ar trebui sa nu fie un proiect pentru asistatii social. In tarile civilizate el este in primul rand un proiect economic, a apreciat liderul patronilor.

Cotele procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare

- 3% pentru un stagiu de cotizare de cel putin trei ani

- 5% pentru un stagiu de cotizare de cel putin cinci ani

- 7% pentru un stagiu de cotizare de cel putin zece ani

- 10% pentru un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani

* procente din media salariilor obtinute in ultimele 12 luni


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea