Social

#judecator #magistrat #ecris

Cinci metode pentru a-ti alege judecatorul dorit

Judecatorii , grefierii si avocatii romani pot pacali sistemul informatic care impedica alegerea unui magistrat pentru un anume proces. Pentru ca acest sistem, care a costat statul roman 35 de milioane de euro, sa fie inselat, exista cinci metode, care au fost deja identificate de catre cei din sistemul judiciar.

ECRIS , sistemul informatic care a fost introdus in urma cu doi ani in instantele judecatoresti distribuie aleatoriu dosarele de judecata catre magistratii din respectivele insititutii. Motivul pentru care statul roman a investit cateva zeci de milioane de euro pentru a implementa acest sistem a fost eliminarea coruptiei din justitie.

Insa ECRIS poate fi pacalit. Jurnalistii de la Romania Libera, impreuna cu o serie de magistrati au descoperit cinci metode de a insela acest sistem si de a duce anumite dosare la anumiti judecatori.

Cele cinci metode sunt:

1. Operatorul instantei introduce in sistemul ECRIS o lista de numere pe care insa, nu le-a asociat unor dosare, asa cum prevede procedura. Abia dupa ce sistemul a facut impartirea dosarelor pe nume de judecatori, respectivul operator pune numerele pe dosare, in functie de cum se doreste. Pentru ca aceasta metoda sa functioneze este nevoie insa de complicitatea unui grefier sau a persoanei care opereaza efectiv sistemul informatic.
2. Avocatul introduce cererea de chemare in judecata pana cand nimereste completul in care se afla judecatorul sau judecatorii pe care reclamantul ii prefera, renuntand la restul de complete de judecata, pe care le considera devorabile. Aceasta este calea care este deja adoptata de foarte multi avocati din tara noastra, pentru ca nu necesita nici un complice.
3. Aceasta metoda presupune manipularea termenelor de judecata din nomenclator , astfel incat respectivele dosare odata intrate in sistemul informatic sa nu poata avea decat anumite complete de judecata. Cei care se gandesc la aceasta metoda risca insa sa fie repede prinsi pentru ca micsorarea termenului de judecare a unei anumite cereri este deja flagranta si poate fi usor observata.
4. Este deja aplicata in instantele romanesti si poarta numele de “imbolnavire subita”. Este adoptata de magistratii care incearca sa scape de asa numitele cazuri delicate si consta in retragerea judecatorilor din anumite complete de judecata pentru anumite cazuri. Magistratii au voie sa se retraga din anumite dosare, folosindu-se de diverse motive, de la personale la medicale si chiar profesionale (participarea la un congres, spre exemplu). In locul sau va judeca un loctiitor ales, la fel, la inceputul anului.
5. Metoda “eroare cu premeditare” consta in evitarea unui magistrat prin stergerea efectiva din calculator a unei repartizari aleatorii corecte. Aceasta procedura are la baza urmatorul mecanism: se intocmeste un proces-verbal in care se justifica stergerea prin aceea ca s-ar fi comis o eroare la inregistrare, de exemplu, pentru ca un dosar ar fi fost inregistrat ca penal, si nu pe civil. Apoi, dosarul e reintrodus in sistemul informatic pentru o noua repartizare. De data asta, e aproape sigur ca acesta nu va mai ajunge la acelasi complet.

Potrivit Romania Libera, pentru implementarea programului ECRIS in toate intantele din tara, a fost necesara dezvoltarea unei intregi infrastructuri informatice, pentru care, in perioada 2005-2009 au fost achizitionate aproximativ 16.000 calculatoare, 1.500 servere, 5.000 de imprimante si alte instrumente. Costurile pentru aceste achizitii si pentru amenajarile aferente, precum si cele pentru serviciile de comunicatii au depasit 35 de milioane de euro.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea